1515
BÖRSEN: ASTRA ZENECA FORTSATT UPP PÅ VIKANDE BÖRS, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Indexrörelserna var generellt mindre på de ledande börserna under onsdagen och Stockholmsbörsen utgjorde inget undantag. Börsen kan närmast beskrivas som oregelbunden och mätt med OMXS30-index innebar det en nedgång på 0,3 procent vid 11.45-tiden.

Aktier för nära 5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Bland Europabörserna visade DAX i Tyskland och CAC40 i Frankrike uppgångar på vardera 0,1 procent. Den brittiska börsen handlades oförändrad indexmässigt.

Bland de mer omsatta fanns även denna dag Astra Zeneca som visade en uppgång på 0,9 procent, nu efter morgonens besked att bolagets vaccin mot covid-19 har blivit godkänt för nödanvändning i Storbritannien. De första doserna levereras i dag, onsdag, så att vaccination kan starta tidigt 2021.

Vaccinet är billigare och lättare att hantera än till exempel vaccinet från Pfizer/Biontech, som började att användas i Europa i helgen och skulle därmed kunna skynda på vaccineringen avsevärt.

Stamaktien i sök- och annonsbolaget Eniro var upp 32 procent efter att First North-bolaget Spectrum One köpt nästan 189 miljoner preferensaktier av serie A i bolaget för 168 miljoner kronor.

Affären gör Spectrum One till Eniros största aktieägare med motsvarande 28 procent av aktierna och rösterna.

Fingerprint Cards går mot en stark avslutning på 2020, upp fem dagar i rad med accelererande kursutveckling och ökande handel. Vid 11.40 var aktien upp nära 8 procent till 17:62 kronor, vilket ger en uppgång på drygt 17 procent sedan den kortsiktiga trenden vände upp 21 december.

Under morgonen kom nyheten att Fingerprint Cards fått en volymorder på 100.000 sensormoduler av modellen T-shape från "en större korttillverkare".

Xspray Pharma var upp 12 procent och hörde till vinnarna på onsdagen. Bolaget meddelade på tisdagskvällen att det har erhållit särläkemedelsstatus från den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, för bolagets produktkandidat Hynap-Nilo för behandling av kronisk myeloisk leukemi (KML), vilket är en typ av blodcancer.

Hexpol tappade 2,3 procent efter uppgiften att vd Georg Brunstam sålt 55.000 aktier i bolaget till ett värde om cirka 4,9 miljoner kronor. Hans innehav uppgick innan transaktionen till 1 miljon aktier, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Orexo meddelade att amerikanska patentverket har beviljat ytterligare ett patent för Zubsolv, för behandling av opioidberoende. Patentet löper fram till september 2032 och stärker ytterligare företagets immateriella rättigheter för Zubsolv i USA, heter det. Aktien steg 5,8 procent.OMXS30 under onsdagen:


image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?