1515
Annons
BÖRSEN: ERICSSON TYNGS AV CISCO, SINCH VINNARE, OMXS30 -1,6% (R)

(Rättar: valuta i stycket om Maha Energy)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte nedåt på torsdagsmorgonen, efter att amerikanska index handlats med rejäl slagsida under onsdagskvällen.

En dryg timme in på handelsdagen var storbolagsindexet OMXS30 ned med 1,6 procent till nivån 1.970 med aktier för 3,8 miljarder kronor omsatta på börsen i sin helhet. De europeiska större börserna i Frankfurt och Paris var ned med något mer än OMXS30.

Bland storbolagen noterades telekombolaget Ericsson långt nere i förlorarlistan. Aktien sjönk med 2,2 procent efter att den amerikanska sektorkollegan Cisco redovisat svagare siffror än väntat och fallit tillbaka i den Wall Streets efterhandel på onsdagskvällen.

Finländska konkurrenten Nokia hittades i sin tur omkring 3,5 procent ned på Helsingforsbörsen.

Bland andra storbolagsförlorare fanns fordonssäkerhetsbolaget Autoliv, verkstadsbolaget Atlas Copco och byggbolaget Skanska, vardera med nedgångar på 2-3 procent.

I ensamt majestät på vinnarlistan hittades molnkommunikationsbolaget Sinch, som steg omkring 2 procent.

Vinnare fanns dock utanför storbolagsindex, bland annat i form av tekniktillverkaren Sivers Semiconductors, vars aktie klättrade med nära 30 procent efter att dotterbolaget Sivers Photonics tecknat ett kontrakt värt över 0,6 miljoner dollar.

Kontraktet har tecknats i samband med att Sivers Photonics inlett ett partnerskapsavtal med en ny kund, som bolaget beskriver som ett Fortune 100-bolag, enligt ett pressmeddelande.

I botten skvalpade ett flertal aktier som sattes i rörelse på onsdagen, bland annat Active Biotech som gav tillbaka 15 procent av den mastiga uppgången som följde positiva besked från amerikanska läkemedelsverket FDA.

Rapportflödet fortsatte under morgonen och gamingkonglomeratet Embracer var största aktör. Kursen inledde med att sjunka omkring 4 procent innan fotfästet hittades och aktien handlades upp med ett par procentenheter från den initiala botten. Embracer redovisade ett lägre ebitda-resultat än väntat för det fjärde kvartalet (januari-mars): 1.473 miljoner kronor jämfört med 1.522 i förhandsestimat insamlade av Infront.

Rörelseresultatet var dock helt i linje med förväntan och nettoomsättningen kom in starkare än konsensus, med 5.229 miljoner kronor, högre än väntade 4.459 miljoner kronor. Detta var dock en negativ omsättningstillväxt på 34 procent, med anledning av ett tufft jämförelsekvartal. Prognoserna för rörelseresultat de nästkommande två räkenskapsåren upprepades.

Oljebolaget Maha Energys ebitda-resultat växte med över 100 procent till 22,1 miljoner dollar i det första kvartalet 2022 (10,2). Nettoresultatet blev 12,0 miljoner dollar (5,5), motsvarande 0:10 dollar per aktie (0:05). Nettoomsättningen uppgick till 30,8 miljoner dollar (15,8). Vd sammanfattar att kvartalet gav rekord på flera parametrar. Beskeden var dock inte nog för marknaden och aktien sjönk med 4 procent.

Från nyhetshåll rapporterades att SAS vd Anko van der Werff jobbar övertid för att rädda bolaget, enligt Dagens Næringsliv, och inställningen är att det är "nu eller aldrig".

"Det finns inget annat alternativ", ska vd:n ha sagt vid flygkonferensen Routes Europe i Bergen.

I våras bedömde advokater att den svenska och danska staten inte kommer kunna rädda bolaget ensamma utan att privata investerare måste stå för merparten av insatsen, skriver tidningen.


Bild: Stockholmsbörsens OMXS30

imageBildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?