1515
RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR SVAGT UPP, ORO FÖR ENERGIBRIST I VINTER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor stiger svagt i förmiddagens handel på torsdagen, euron handlas samtidigt något lägre mot dollarn jämfört med på onsdagseftermiddagen.

Makroagendan tunnas ut så här i slutet på veckan inför nästa veckas centralbanksbonanza, med räntebesked från Riksbanken, Bank of Japan, Federal Reserve, Norges Bank och Bank of England. Klockan 11.00 ska ändå Eurostat redovisa utrikeshandeln i euroområdet i juli och klockan 14.00 talar ECB-chefen Christine Lagarde.

Ett tilltagande fokus på europeiska marknader är dock den tilltagande energikrisen i spåren på att ekonomierna återstartar efter pandeminedstängningar. I Sverige rapporteras om rekordhöga elpriser i främst södra Sverige, i övriga Europa stiger naturgaspriserna till nya rekordhöjder drivet av oro över leveranssäkerhet inför vintern.

Marknadsbedömare uppger för Bloomberg News att prisstegringarna delvis drivs av farhågor om att Tysklands godkännande av Nordstream 2 ska dröja inpå nästa år samtidigt som de tropiska stormarna orsakar störningar i leveranserna av flytande naturgas (LNG) i USA.

Bloomberg News rapporterar också att Frankrike har beslutat att avsätta omkring 580 miljoner euro till stöd för att sämre bemedlade hushåll ska kunna betala de allt högre energiräkningarna. Premiärminister Jean Castex väntas tillkännage beslutet under torsdagen.

Lagren av naturgas i Europa är nu på de lägsta nivåerna på över tio år för den här tiden av året, vilket pressar upp elpriserna. Bidragande faktorer är också att leveranserna från Norge hämmas av underhåll av produktionsanläggningar samtidigt som leveranserna från Ryssland har varit ovanligt låga.

Goldman Sachs bedömer att de kraftigt stigande energipriserna bara är en försmak om vad som väntar för andra råvaror.

"Europeiska energprisdynamiken erbjuder en glimt om vad som väntar för andra råvarumarknader, med ökade underskott och sjunkande lager", skriver Goldman Sachs i en analys som Bloomberg News tagit del av.

Beträffande den europeiska gasmarknaden bedömer analytikerna att "efterfrågedestruktion är det enda alternativet för att rebalansera marknaderna".

De stigande elpriserna har redan till att pressa upp den svenska KPI-inflationen till 2,4 procent i augusti, en hel procentenhet över Riksbankens prognos, och flera ekonomer har därefter påpekat att de fortsatta prisökningarna på el kan bidra till att pressa upp KPIF-inflationen över 3 procent redan under hösten.

Svenska statsobligationsräntor noterar endast blygsamma rörelser på torsdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt aningen starkare mot euron jämfört med på onsdagseftermiddagen.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte stiga marginellt i längre löptider i USA på onsdagskvällen, och den blygsamma uppåttrenden fortsätter så här långt på torsdagen.

Eftermiddagens USA-agenda inkluderar detaljhandel på augusti, Philadelphia Feds industriindex för september samt sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, allt klockan 14.30.       torsdag kl 9.50 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:6067 (8:5735) EUR/USD 1:1783 (1:1817)
EUR/SEK 10:1239 (10:1326) USD/JPY 109:30 (109:33)
Ty obl 2 -0,69 (-0,68) Ty obl 10 -0,30 (-0,31)
US obl 2 0,21 (0,21) US obl 10 1,31 (1,29)
Sv obl 2 -0,28 (-0,27) Sv obl 10 0,25 (0,25)


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?