1515
TECH: MUSK ERBJUDER SATELLITINTERNET FÖR 99 USD, SIKTAR PÅ IPO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Privatpersoner som är nyfikna på Elon Musks satellituppkoppling Starlink kan nu förbeställa tjänsten till priset 99 dollar per månad.

Det rapporterar tv-kanalen CNBC:s nätupplaga.

Starlink är en tjänst driven av det Elon Musk-grundade rymdteknikbolaget Spacex, som bland annat är känt för återanvändbara rymdraketer. Syftet med Starlink är att skapa ett världsomspännande nät av satelliter som erbjuder höghastighetsuppkoppling till internet från varje plats på jorden. Myndigheten Federal Communications Commission (FCC) godkände för två år sedan Spacex begäran att få skjuta upp nära 12.000 satelliter för ändamålet och hittills har drygt 1.000 satelliter kommit i omlopp.

För ungefär tre månader sedan började tjänsten betatestas och enligt en inlaga till FCC har Starlink redan fått över 10.000 användare i USA och andra länder.

Erbjudandet om uppkoppling till Starlink gäller hittills för kunder i USA, Kanada och Storbritannien. På tjänstens webbplats kan kunden ange en adress för att få besked om när företaget räknar med att ha täckning i det aktuella området. För att kunna använda tjänsten krävs ett startpaket, som kostar 499 dollar och innehåller en router samt en användarterminal för att koppla upp mot satelliterna.

Enligt Spacex vd Elon Musk är planen att på sikt knoppa av Starlink och separatnotera bolaget på börsen. Innan det kan ske räknar dock Elon Musk med att behöva ta sig igenom en period av negativt kassaflöde.

"När vi kan förutsäga kassaflödet någorlunda väl kommer Starlink att noteras", har han skrivit på Twitter.

Spacex har länge uttryckt optimism om de kommersiella möjligheterna för Starlink. År 2019 sade Elon Musk till journalister att tjänsten skulle kunna ge intäkter på 30 miljarder dollar årligen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?