OBÖRSEN: VÄNDNING BLEV KORTVARIG MED DEFENSIVT UPP,OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades efter inledande dipp uppåt på fredagsmorgonen, men vändningen blev kortvarig. Securitas steg till toppen av OMXS30 efter besked om att EQT gått in som större ägare i säkerhetsbolaget. Strax efter fanns flera andra defensiva aktier.

Känsloläget gick lika snabbt upp som ned igen på Stockholmsbörsen och övriga Europa under förmiddagen. Flera områden med tydligt högre spridning av coronavirus tynger utsikterna för Europas och världsekonomins återhämtning samtidigt som den nyvunna brexitoron bidrar negativt.

Vid klockan 12.30 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned med 0,4 procent till nivån 1.796. Aktier för 6,1 miljarder kronor var då omsatta. På de europeiska börserna var DAX ned 0,3 procent medan CAC40 i Paris sjönk 0,4 procent.

Högst upp bland storbolagen fanns Securitas med en uppgång på 2,6 procent efter beskedet att EQT har gått in som större ägare med 2,7 procent av aktierna, i en investering omkring 1,3 miljarder kronor.

Förutom säkerhetsbolaget fanns flera andra defensiva bolag representerade i toppen, dock en bit efter med uppgångar på som bäst runt 0,5 procent. Det gällde för bolag som SCA, Essity och Getinge.

I motsatt ände av indexet fanns bankerna Swedbank och Nordea båda 1,8 procent ned. Den sistnämnda av de båda meddelade på torsdagen att beslut om utdelning för 2019 inte kommer att fattas före januari 2021. Även SSAB och Autoliv återfanns i botten med nedgångar på runt 1,5 procent.

Saab meddelade en order på 1,7 miljarder kronor avseende sjömålsroboten RBS15 med ytterligare möjlighet till framtida beställningar på 1,5 miljarder kronor. Aktien sköt viss fart uppåt från negativa nivåer och höll sig strax ovan nollstrecket efter ordern.

Husqvarna som på torsdagen meddelade väsentligt högre sommarförsäljning än vanligt i spåren av corona har fått höjd riktkurs från Kepler Cheuvreux, till 115 från 88, och Nordea, till 105 från 95. Aktien sjönk dock tillbaka från inledande positivare rörelse och stod 0,2 procent upp till 92 kronor.

Hufvudstaden meddelade på torsdagskvällen att återköp av egna aktier för maximalt 500 miljoner kronor kommer att inledas och fastighetsbolagets aktie drog upp 3,8 procent.

Steg gjorde även Instalco som tilldelats en köprekommendation av Nordea när banken inlett bevakning av installationsföretaget. Riktkursen sattes till 202 kronor. Aktien var upp 8,3 procent till 179:40 kronor.

Forskningsbolaget Isofol Medical steg med 10,5 procent till 15:80 kronor efter att Carnegie upptagit bevakning och rekommenderat köp och riktkurs på 21 kronor, motiverat av exponeringen mot den forskningsfas med fokus på en cancerform som är näst mest vanlig i världen sett till dödlighet.

Medicinteknikbolaget Bonesupport var upp 5,4 procent till 55:20 kronor. ABG Sundal Collier har höjt sin rekommendation till köp från behåll med ny riktkurs 65 kronor (50).

Höjd rekommendation till köp har även Vostok Emerging Finance fått från Pareto Securities med riktkurs 3:16 (2:66) och aktien steg 3,7 procent till 2:83 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?