1515
KINA: PEKINGS TROVÄRDIGHET PRÖVAS AV KRIS HOS BANKRÄDDARE - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Turbulensen kring Huarong, en statlig kapitalförvaltare ämnad att lasta av försurnade statligt utdelade lån genom försäljning på den internationella marknaden, har kommit att segla upp som ett hot mot Kinas finansiella ställning. Samtidigt testas gränsen för hur långt Kinas regering är villigt att gå med ständiga räddningar av statliga bolag, skriver Financial Times.

Prisrörelserna har den senaste veckan varit häftiga i det skandalomsusade Huarongs obligationer, en konsekvens av att bolaget inte kunnat ge den fullständiga finansiella redogörelse som väntades i mars.

Värdet på vissa av Huarongs obligationer med löptid till 2022 föll till 67 cent per dollar under förra veckan, och nu kan Peking tvingas välja om Huarong ska räddas, rapporterar Financial Times.

Huarong bildades som en så kallad "bad bank", ett förvaltningsbolag ämnat att dumpa förfallna lån som delats ut av de statliga bankerna innan den asiatiska finanskrisen i slutet av 90-talet.

En mut- och bedrägeriskandal kring den tidigare ordföranden Lai Xiaomin, som dömdes till döden och avrättades i januari, har dock kommit att sätta prägel på uppmärksamheten kring verksamheten de senaste åren.

Lai Xiaomin hade under sin tid som Huarongs ordförande försett sig själv och sina närmaste mutkolvar med motsvarande 280 miljoner dollar av medel som svindlats från bolaget.

När rättsprocessen och bestraffningen nu betraktas i backspegeln har i stället fokus riktats mot portföljen med motsvarande omkring 260 miljarder dollar i tillgångar, varav dollardenominerade obligationer uppgår till ett värde av 22 miljarder dollar.

Huarong har uttryckt att fullgörandet av räkenskaperna fick skjutas upp på grund av att en ospecificerad transaktion behövt färdigställas.

För närvarande finns likviditet att betala ut ränta, enligt besked Financial Times fått från Huarong, som ägs till 61 procent av kinesiska finansdepartementet. Tidigare i veckan fick de kinesiska bankerna också order om att dela ut lån till Huarong.

Skadan kan dock redan vara skedd, då det faktum att årsredogörelsen för det börsnoterade Huarong dröjer bidrar till osäkerhet om vilka tillgångar Huarong äger och i förlängningen skicket på dessa.

I det bredare perspektivet dräller det av upplupna skulder i Kinas finansiella system, och att transparensen nu tycks minska ytterligare har lett till att internationella investerare dragit öronen åt sig.

"Det finns andra tillgångsförvaltare som kan sitta i samma sits som Huarong, men vi har ingen aning eftersom det inte finns någon transparens", konstaterar Hongkongbaserade Orient Capital Researchs grundare, Andrew Collier till Financial Times.

Bland obligationsägarna finns flera internationella storspelare på kapitalmarknaden, bland annat Blackrock.

"Nu måste myndigheterna bestämma sig för vem de vill hjälpa och hur. Medan det beslutet tar form reagerar västerländska investerare i chock, för just nu verkar det som att ett bolag som ägs till 61 procent av finansdepartementet helt lämnats åt sitt eget öde", sade Andrew Collier.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?