1515
BÖRSEN: H&M BACKAR EFTER FÖRSÄLJNINGSSIFFROR, OMXS30 +0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på tisdagen. På bolagsnivå har H&M presenterat försäljningssiffror för årets fjärde kvartal, samtidigt som den budvåg som inleddes på måndagen har fortsatt på tisdagen, om än i lite mildare takt.

Storbolagsindexet OMXS30 var klockan 09.35 upp 0,3 procent till nivån 1.897. Aktier för 1,9 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike steg de ledande börserna i samma härad. Terminerna för de amerikanska börserna pekade samtidigt på en uppgång.

SSAB sågs bland vinnarna inom storbolagsindexet till en uppgång om 3,9 procent. Stålbolaget kan tänkas ha fått medvind från att bolagets sektorkollega, finska Outokumpu, höjt sin prognos för det fjärde kvartalet.

Bättre gick det även för Securitas som steg 3 procent, följt av Alfa Laval och Assa Abloy som steg mellan 1,3-2,0 procent.

På andra sidan av indexet sågs Astra Zeneca som fortsatte tappa från gårdagens nedgång, efter att det då blivit känt att Astra köper specialistläkemedelsbolaget Alexion till en avsevärd premie, enligt flera analytiker. Aktien backade 1,2 procent.

Swedbank gästade förlorarna med en nedgång om 1 procent. Morgan Stanley har sänkt sin rekommendation för banken till jämvikt från övervikt.

Modejätten H&M har bjudit på försäljningssiffror som visade på en minskning om 10 procent i lokal valuta för det fjärde kvartalet (september-november) i det brutna räkenskapsåret, jämfört med motsvarande kvartal i fjol då försäljningstillväxten var +5 procent. Väntat, enligt Infronts sammanställning, var en försäljningsminskning om 11,4 procent. Aktien sågs till en nedgång om 1,7 procent och sågs därmed i botten av OMXS30.

M2 Asset Management, som helägs av fastighetsmannen Rutger Arnhult, har lämnat ett kontant budpliktsbud till aktieägarna i Corem Property. Budet ligger på 18:60 kronor för varje stamaktie av serie A respektive serie B och 322 kronor för varje preferensaktie som inte redan ägs av M2. Corems B-aktie noterades till nollstrecket där kursen var 19:35 kronor på morgonen.

Private equity-bolaget Inflexion har lagt ett bud på det norska finansinformationsbolaget Infront, där Nyhetsbyrån Direkt ingår och som är noterat i Oslo, om 34:40 norska kronor per aktie. Aktien stängde på 31:30 norska kronor på måndagen i Oslo och har den senaste månaden stigit nästan 50 procent. Styrelsen i Infront rekommenderar enhälligt ägarna att acceptera budet. Infront-aktien steg över 10 procent till 34:60 norska kronor.

Ivisys styrelse rekommenderar långsiktiga aktieägare att inte acceptera Athanases erbjudande om 3:04 kronor kontant per aktie.

Forskningsbolaget Pledpharma meddelar ett negativt resultat i den i förtid avslutade fas 3-studien med läkemedelskandidaten Pledox vid förebyggande av nervskador i samband med cellgiftsbehandlingar. Tidigare i april i år meddelade Pledpharma att det beslutat att stänga studieprogrammet Polar med läkemedelskandidaten Pledox, varpå aktien föll brant. Detta gjordes mot bakgrund av att den oberoende kommittén DSMB observerat ett antal allvarliga allergiska reaktioner efter upprepad dosering, något som satte press på aktien redan i mars i år. Aktien föll 3,2 procent.

Chris Hogue, som är vice vd för oljebolaget IPC, har i förra veckan sålt 200.000 aktier i bolaget till kursen 19:20 kronor. Affärens värde uppgår därmed till omkring 3,8 miljoner kronor. Marknaden svarade med att handla ned aktien 2,5 procent.

På rekommendationsfronten klättrade Biovica 14,6 procent till 52 kronor efter att Pareto Securities inlett bevakning av bolaget med köprekommendation och riktkurs 103 kronor.

Informationstjänsteföretaget Karnov avancerade 8,2 procent till 58:40 kronor. Nordea Markets har höjt riktkursen för bolaget till 65 kronor (60) med upprepad köprekommendation.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?