BÖRSEN: VACCINHOPP GER FORTSATT STÖD INFÖR ÖPPNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att gå mot en positiv start på handelsveckan. Återigen är det vaccinhopp som skänker investerarna tilltro.

Vid klockan 8.40 indikerade förhandeln hos IG-Marketet en uppgång på några tiondels procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. De europeiska terminerna var vid samma tidpunkt upp cirka 0,8 procent. Även de amerikanska terminerna pekade på en uppgång.

USA:s samordnande chef för arbetet med att ta fram och distribuera ett vaccin sade i helgen att befolkningen skulle kunna börja vaccineras redan i mitten av december. Samtidigt fortsätter antalet fall att öka och i Korea har hårdare restriktioner införts då en tredje våg noterats.

Astra Zeneca meddelade på morgonen att bolagets vaccinkandidat mot covid-19 nådde det primära studiemålet. En doseringskur i studien visade på 90 procents effektivitet, medan en annan kur visade 62 procent, och bolaget anger ett snitt på 70 procent. Detta kan ställas mot Pfizers vaccinkandidat som visad på 95 procents effektivitet och Modernas 94,5 procent. Både Astra Zeneca och Moderna uppger att deras respektive vaccin kan lagras i vanlig kyltemperatur, medan Pfizers kräver extrem kyla.

G5 Entertainments vd Vladislav Suglobov har vid flera tillfällen under den förra veckan sålt aktier i bolaget motsvarande cirka 29 miljoner kronor. Efter försäljningen uppgår innehavet, via Wide Development, till 600.000 aktier, enligt ägardatatjänsten Holdings. Enligt vd:n är Wides innehav nu tillbaka till historiska nivåer.

"(…) Wide har ökat sin position under de senaste två åren när aktiekursen varit gravt undervärderad. Wide är fortsättningsvis den största aktieägaren med 600.000 aktier och tror starkt på företagets framtidsutsikter", uppger Vladislav Suglobov i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt på söndagskvällen.

Aktieägare med ett innehav om cirka 94 procent av samtliga aktier i Netent har accepterat Evolutions bud, baserat på preliminära beräkningar. Evolution meddelade tidigare under förra veckan att de fått konkurrensgodkännanden för förvärvet.

Elfordonstillverkaren Clean Motion har inte fått in den emissionslikvid som tidigare utlovats, skrev bolaget i ett pressmeddelande efter börsens stängning på fredagen.

Loudspring, ett investmentbolag inriktat mot cleantech, har gjort en riktad emission på 1,5 miljoner euro till en grupp privata investerare. Teckningskursen i emissionen sattes till 0:32 euro och motsvarar en rabatt på 9 procent jämfört med ett 40-dagars volymviktat genomsnittspris på First North.

Carnegie mäklade sent på fredagseftermiddagen en post om motsvarande 10 procent av aktierna i krockkuddehjälmsbolaget Hövding. Posten motsvara exakt finansmannen Sten Mörtstedts innehav per den 30 september, enligt ägardatatjänsten Holdings sammanställning.

Bland måndagsmorgonens rekommendationer har Carnegie sänkt sin rekommendation för Hansa Biopharma till sälj från behåll. Riktkursen höjs samtidigt till 190 från 100 kronor. Hansa-aktien har stigit med 93 procent det senaste halvåret med en stängningskurs på 231:80 när fredags.

Det verkar just nu inte bli en uppdelning av MTG i två bolag inom spel respektive e-sport, och då ser aktien inte särskilt spännande ut, menar Affärsvärlden i en analys i helgen och ger säljråd för aktien.

Substanspremien i investment- och industribolaget Latour har nått "en smått osannolik nivå", och om det glödheta börsklimatet svalnar finns det en risk att "luften" i premien börjar pysa ur, skriver DI i en analys och rekommenderar sälj av Gusaf Douglas-skapelsen.

Tidningen Börsveckan rekommenderar köp av Medicover, Mips, Enlabs och Cavotec i den senaste utgåvan. För Feelgood blir emellertid rådet att avvakta.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?