1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA TYDLIGT UPPÅT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen tydligt upp. I fredags steg det amerikanska börsindexet S&P 500 med 2,4 procent, varav två tredjedelar efter Stockholmsbörsens stängning, med stöd av bland annat en stark rapport från Apple.

"Riskaptiten i fredags fick näring från fortsatta försök till en diplomatisk lösning på Ukrainakrisen och makrodata som ingav förhoppningar om "Peak Inflation", skriver Robert Bergqvist, seniorekonom vid SEB, i ett marknadsbrev.

Kinesiska inköpschefsindex har sedan dess dock sammantaget inkommit på något svagare nivåer än väntat.

Asienbörserna har ändå fortsatt upp på måndagen med teknikaktier i spetsen, även om vissa marknader håller helgstängt i samband med nyårsfirande. Terminerna för de ledande europeiska börserna är upp runt 1 procent. Enligt IG Markets förhandel väntas den svenska aktiemarknaden inleda upp 1,2 procent.

I fredags stängde Stockholms storbolagsindex OMXS30 ned 0,2 procent vid nivån 2.267.

Djurhälsokoncernen Vimian förvärvar Bova Holdings, ett så kallat specialtyp pharma-bolag inom djurhälsa i Storbritannien. Köpeskillingen uppgår till 51 miljoner pund plus möjliga tillägg på upp till 26 miljoner pund.

Savelend förvärvar Svensk Kreditförmedling för 35 miljoner kronor på kassa- och skuldfri basis. Svensk Kreditförmedling omsatte 20,6 miljoner kronor under 2021 med ett rörelseresultat om 7,5 miljoner kronor.

Livekasinobolaget Evolutions intäkter från oreglerade marknader bör värderas med betydligt lägre multiplar än övriga intäkter. Aktien är övervärderad och värdet hotas dessutom av ytterligare regelskärpningar. Det är något av innehållet i den omtalade blankarrapport om Evolution som publicerats av analyshuset The Analyst, enligt Igaming Next som tagit det av rapporten. Evolution föll brant på Stockholmsbörsen i torsdags efter rykten om blankarrapporten. En källa med insyn bekräftade även för Nyhetsbyrån Direkt i fredags att rapporten existerar.

Bambusers dotterbolag Relatable, som förvärvades i våras, har ingått nytt avtal med ett skandinaviskt tech-bolag kring influencer-marknadsföringstjänster i USA initialt värt 5,3 miljoner kronor.

En rad rekommendationsförändringar noteras i kölvattnet av det stora antalet delårsrapporter i slutet av förra veckan.

Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Sinch i två steg till köp från sälj. Handelsbanken höjer även Fenix Outdoor och Electrolux till köp. Vitvarubolaget får även köpstämpel av Carnegie, som även höjer Autoliv, Hexpol och NCAB till köp.

Stålbolaget SSAB får dock sänkt rekommendation av både Deutsche Bank och Handelsbanken till behåll.

JP Morgan höjer sin rekommendation för Getinge till övervikt och för Electrolux till neutral.

Barclays Capital höjer sin rekommendation för Sobi till övervikt samtidigt som SEB Equities höjer Electrolux Professional till köp.

Dagens Industri anser att Balder är köpvärd efter den senaste tidens kursnedgång. Fortsatt vinstökning har skapat ett bra läge i fastighetsbolaget, enligt tidningen.

Affärsvärlden anser att risknivån i Calliditas förvisso är hög, men menar att investerare som vill ha en krydda kan överväga en investering. En köprekommendation utdelas.

Tidningen Börsveckan rekommenderar å sin sida köp av aktier i Epiroc, Byggmax, Fagerhult och C-rad.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?