1515
Annons
BÖRSEN: BISTERT BÖRSKLIMAT BESTOD MED UKRAINA-ORO, OMXS30 -1,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen hade för tredje handelsdagen i rad en tung dag där börsindex var ned med över 1 procent. Investerarna vände ånyo blickarna mot Ukraina.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppgav på måndagen att USA bara försöker plocka russinen ur de ryska säkerhetsförslagen. Den ryska duman bad president Vladimir Putin att erkänna två utbrytarregioner i östra Ukraina.

Vid Stockholmsbörsens stängning var OMXS30 ned 1,8 procent till 2.159 och aktier för 27 miljarder kronor var då omsatta. Börsindex stängde därmed ned för fjärde dagen i rad. Ute på de ledande Europabörserna klarade sig Londonbörsen undan lindrigt med en mindre nedgång medan nedgången var kraftigare på både Paris- och Frankfurtbörsen.

Vice riksbankschef Martin Flodén uppgav vid ett webbinarium på måndagen att inflationssiffran för januari var överraskande med en underliggande KPIF-inflation exklusive energi som steg till 2,5 procent. Inflationen har sedan en tid tillbaka kommit på tal bland marknadens aktörer. Martin Flodén räknar med att KPIF-inflationen faller tillbaka i år när energipriserna slutar stiga.

Bland bolagen på OMXS30 hade tobaksbolaget Swedish Match sämst utveckling med en nedgång på drygt 5 procent följt av Assa Abloy med en nedgång på nästan 4 procent.

Endast ett fåtal bolag var på plus och främst av dessa syntes Astra Zeneca som presenterade viktig fas 3-data för sitt cancerläkemedel Enhertu vid behandling av en form av spridd bröstcancer. Det övergripande studieutfallet uppges ge stöd till en potentiell multi-blockbuster, det vill säga ett läkemedel med en försäljning på flera gånger en årlig försäljning om 1 miljarder dollar.

Förutom Astra Zeneca var vitvarutillverkaren Electrolux enda bolag på OMXS30 på plus. Aktien steg marginellt.

Azelio rasade ned 37 procent sedan Dagens Industri rapporterat att projekt för att bevisa viktig funktionalitet hos småspararfavoritens energilager har försenats eller inte blivit av, enligt handlingar från Energimyndigheten.

Storytel sjönk 4 procent. DNB har sänkt sin riktkurs för aktien från 250 till 190 kronor, med upprepat köpråd.

Blankningsspecialisten Viceroy Research menar att fastighetsbolaget SBB är "oinvesterbart" och tycker att en rimlig värdering vore ett intervall mellan 10-15 kronor per B-aktie. Investerarna verkade inte ta någon större notis om det utan handlade upp aktien med 6 procent till 43:80 kronor.

Mönsterkortstillverkaren NCAB backade 7 procent. Aktien har gått svagt i år efter ett starkt fjolår.

Kambi steg 3 procent. Pareto bedömer att bolaget skulle kunna bli uppköpt inom en tolvmånadersperiod.

Ovzon föll 8 procent efter att Carnegie sänkt rekommendationen till behåll.

Stillfront sänktes närapå 6 procent. Såväl Pareto som Redeye har dragit ned sina kursförväntningar för aktien.

På måndagen var det debut på Nasdaq First North för bolaget Lyckegård som säljer jordbruksredskap. Aktien handlades till 4:33 kronor, vilket var 27 procent lägre än teckningskursen på 5:95 kronor per aktie.


OMXS30 måndagen den 21 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?