HUSQVARNA: 2 KV BLIR TUFFARE, REDO ÖKA PRODUKTIONEN - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Andra kvartalet kommer att bli tuffare, men enligt Husqvarnas nytillträdde vd Henric Andersson kan produktionen snabbt ökas upp om situationen förbättras och efterfrågan kommer tillbaka.

Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt efter fredagens rapport för det första kvartalet 2020.

Under det gångna kvartalet var påverkan från covid-19 framförallt hänförlig till problem med produktion och logistik. Efterfrågan började vika först mot slutet av kvartalet. I en uppdatering inför rapporten uppgav bolaget att effekten från pandemin skulle vara omkring 3 procent, och enligt vd:n var det även där effekten hamnade. Den var dock i princip hänförlig till produktion och leveranser.

För det andra kvartalet förutspår vd:n att efterfrågan kommer att vara det större problemet av de två.

"Alla våra fabriker är uppe, men med en lägre kapacitet, vilket är bra eftersom vi snabbt kan öka produktionen om efterfrågan kommer tillbaka", säger han.

Vidare konstaterar Henric Andersson att virusutbrottet har en betydande inverkan på industrin och bolagets försäljningskanaler och att allt just nu indikerar att det andra kvartalet kommer att bli tuffare.

Samtidigt understryker han att Husqvarna är vana vid att hantera fluktuationer eftersom marknaden i sig är säsongs- och väderberoende. Bolaget har även vidtagit ett antal kostnadsreducerande åtgärder i spåren av coronakrisen. Det är dock tveksamt om åtgärderna kommer att kunna kompensera för de minskade intäkterna.

"Blir det en signifikant minskning av intäkter, så kommer det naturligtvis en marginalpress. De aktiviteter vi genomför är att kompensera för försäljningstappet men det kommer att vara en differens", säger Henric Andersson.

Hittills är det nedstängningar av återförsäljare som främst har påverkat försäljningen. Enligt Henric Andersson befinner sig lagernivåerna på normala nivåer för säsongen, och han väntar sig inte att det kommer att uppstå en större eftersläpning i kundorder om situationen förbättras och konsumentefterfrågan återvänder.

"Så snart de kan öppna så kommer efterfrågan tillbaka i linje med att gräset börjar växa och blommorna blomma", säger han.

Med vikande konsumentefterfrågan och stängning av butiker finns även ett hot för många detaljhandlare om konkurs. Men så här långt ser inte Husqvarna en ökad risk för uteblivna betalningar av fakturor eller kundkonkurser.

"I dagsläget av våra 25.000 kunder så är det en som har ansökt om konkurs. Det är något som vi övervakar noga, men vi har inga betydande indikationer i nuläget på att det skulle vara ett problem."

Husqvarnas aktie handlades på torsdagsförmiddagen omkring oförändrade nivåer.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?