1515
Annons
BÖRSEN: ESSITY MOT STRÖMMEN EFTER AFFÄRSRYKTEN, OMXS30 -0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade på fredagen och nedgången slog mot aktier inom de flesta sektorer. Bland de fåtaliga vinnarna hos storbolagen fanns Essity, som handlades högre efter spekulationer om en strukturaffär.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 0,9 procent till 2.294 och aktier för 21,4 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Boliden var högt omsatt och aktien stängde ned 0,1 procent, efter att som mest under morgonen ha varit upp närmare 4 procent. Bolagets rörelseresultat, exklusive omvärdering av processlager, blev 2.835 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, 3 procent högre än väntat.

Bäst inom OMXS30 gick Essity, som steg 1,9 procent. Bolaget skissar enligt Dagens Industri på strukturaffärer.

Bland de största förlorarna i OMXS30 fanns tillväxtbolag som Evolution och Sinch, med nedgångar på 2,7 respektive 2,8 procent. Även Atlas Copco noterade en relativt kraftig nedgång, 2,8 procent för A-aktien.

Volvo Cars redovisade ett rörelseresultat på 3,7 miljarder kronor för det fjärde kvartalet medan analytikerna i snitt hade räknat med 4,5 miljarder. Bolagets avgående vd Håkan Samuelsson skrev i rapporten att även om komponentbristen har lättat något så förblir den en begränsande faktor.

Volvo Cars stod också fast vid sina mål för 2025 om en försäljning på 1,2 miljoner bilar och en rörelsemarginal på 8-10 procent. Marknaden var inte övertygad och aktien handlades ned 4,7 procent.

Försvarskoncernen Saabs rörelseresultat för det fjärde kvartalet var marginellt högre än väntat, medan orderingången var hela 22 procent högre än förväntningarna. Aktien handlades ned drygt 4 procent i öppningen men repade sig och slutade ned 2,8 procent.

Teknikkonsulten Sweco var en av dagens vinnare med en uppgång på 8,6 procent. Bolagets rörelseresultat före avskrivningar blev 585 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, drygt 2 procent högre än konsensus.

Bilservicebolaget Mekonomen tappade hela 9,9 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat och en rörelsemarginal som var under förväntan.

Sportboksleverantören Kambi handlades upp 3,8 procent. Rörelseresultatet på 7,1 miljoner euro, motsvarande en rörelsemarginal på 20,2 procent, överträffade Infronts analytikersnitt som var på 6,7 miljoner euro och 19,7 procent.

Svedbergs har beslutat om en företrädesemission på cirka 494 miljoner kronor där tre befintliga aktier ger två nya, med teckningskursen 35 kronor per aktie. Svedbergs sjönk 5,1 procent till 63:80 kronor.

Kycklingbolaget Scandi Standards rapport innehöll lägre resultat än väntat medan intäkterna var något högre. Rapporten ansågs dock tillräckligt stark för att till slut lyfta aktien med 6,2 procent.

Prismärkningsbolaget Pricer var en av fredagens svagaste aktier med ett kurstapp på 19 procent. Rörelseresultatet sjönk till 17,2 miljoner kronor, att jämföra med 69,3 miljoner motsvarande period i fjol. Ökade priser på råmaterial och transporter angavs som huvudorsaker till det lägre resultatet, enligt bolagets vd Helena Holmgren som på torsdagskvällen också meddelade sin avgång.OMXS30 fredag den 11 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?