1515
COMBIGENE: I STARTGROPEN FÖR AVSLUTANDE PREKLINIK MED CG01 - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Forskningsbolaget Combigene, med inriktning mot genterapier, befinner sig i startgroparna för de två avlutande prekliniska studierna med epilepsiprojektet CG01.

Det sade Combigenes vd Jan Nilsson under sin presentation vid Aktiespararnas Aktiedag på tisdagen.

De berörda kliniska studierna kommer att omfatta toxikologi, det vill säga hur toxisk behandlingen är och hur den tolereras i levande organismer, samt biodistribution, det vill säga hur substansen sprider sig vid användandet.

Innan projektet kan tas in i klinik återstår även ett flertal andra viktiga val såsom vilken kateter som ska användas för distributionen av behandling i hjärnan samt vilken klinik som studien ska prövas vid och vem som ska bli huvudprövare. Det kommer också att ske en optimering av administrationen för att svara på hur snabbt behandlingen ska ges och med vilket tryck.

Combigene siktar på att inleda kliniska studier med CG01 under 2022. Inledningsvis handlar det om en fas 1/2-studie där bolaget även har förhoppningar om att kunna påvisa tecken på effekt. Studien har en uppföljningstid på ett år och väntas totalt sett ta omkring två till tre år att genomföra.

"Vi har en studiedesign som vi ska diskutera med myndigheterna", sade Jan Nilsson.

Vid behandling av så kallad fokal epilepsi ser Combigene en potential till årsintäkter på mellan 750 miljoner dollar till 1.500 miljoner dollar.

Bedömningen grundar sig på 5,7 miljoner diagnostiserade epilepsipatienter under 2016 i USA, Japan, Storbritannien och de fyra största länderna i EU. Utav dessa fall avser 63 procent fokala anfall och i sin tur är 47.000 stycken av fallen läkemedelsresistenta. Med en bedömd marknadsandel på 10 till 20 procent och ett behandlingspris på mellan 134.000 till 200.000 dollar hamnar potentialen i ovan angivna intervall.

Jan Nilsson påpekar att priset "i genterapisammanhang är en låg kostnad".

På en fråga om Combigene har några konkurrenter sade Jan Nilsson.

"Vår bedömning är att vi är de som ligger längst fram".

För projektet CG01 är siktet inställt på att teckna ett partnerskaps- eller licensavtal. Enligt Jan Nilsson har han inte tidigare jobbat med något projekt som har så stort intresse från den stora läkemedelsbolagen ("big pharma").

Han drog under sitt svar även en parallell till särläkemedelsmarknaden, där de stora läkemedelsbolagen ursprungligen inte var intresserade men allt som tiden gått visat ett allt större intresse.

"Vi har öppnat en helt ny dörr", konstaterade han.

Combigene genomför för närvarande en kapitalanskaffning som ska tillföra bolaget cirka 75 miljoner kronor före emissionskostnader.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?