1515
Annons
BÖRSEN: BOLIDEN OCH SSAB BLAND VINNARE, OMXS30 OFÖRÄNDRAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen låg kring oförändrad nivå vid lunchtid på måndagen efter att ha pendlat lite mellan plus och minus under förmiddagen. SSAB steg märkbart i spåren av en ytterligare pressad europeisk stålmarknad och gruv- och smältverksföretaget Boliden toppade storbolagsindex.

USA:s president Joe Biden planerar att hålla samtal med europeiska ledare på måndagen efter att Ukraina avvisat ryska krav på att ge upp hamnstaden Mariupol.

Vid klockan 12.40 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 oförändrat på nivån 2.179. Aktier för 8,5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa låg tyska DAX-index på plus 0,2 procent och franska CAC 40 lite under nollstrecket.

Bland de mest handlade storbolagen i Stockholm återfanns Boliden i topp med en uppgång på 4,9 procent. Tele2 steg 2 procent och Ericsson med 1,8 procent. Telekombolagets koncernchef Börje Ekholm har styrelsens fulla förtroende, skrev Ericsson i ett pressmeddelande på måndagen inför den kommande årsstämman i nästa vecka.

På motsatta sidan låg Sinch i botten med en nedgång på drygt 2 procent, följd av Electrolux på minus 1,7 procent samt Hexagon och Getinge som backade 1,5 respektive 1,3 procent.

Nordea Markets har återupptagit bevakning av Evolution med köpråd och en riktkurs motsvarande en potentiell uppsida på drygt 50 procent. Aktien backade dock 1,3 procent.

H&M handlades ned 0,8 procent. JP Morgan har sänkt sin rekommendation för modejätten till neutral från övervikt.

Ståltillverkaren SSAB avancerade 7 procent. Under helgen attackerades det ukrainska stålverket Azovstal, vilket sätter ytterligare press på stålmarknaden, rapporterade Dagens Industri som talat med analytiker.

Biltillverkaren Volvo Cars ställer in tre skift i sin fabrik i Torslanda på grund av brist på halvledare, rapporterade Göteborgsposten med hänvisning till P4 Göteborg. Aktien backade 0,6 procent.

Profilgruppen, som tillverkar aluminiumprofiler, handlades upp nära 10 procent. Australien har infört ett omedelbart förbud mot export av aluminiumoxid och aluminiummalm till Ryssland som en del av sanktioner i spåren av kriget i Ukraina, enligt Reuters. Profilgruppen har även haft en stark kursutveckling hittills i år, upp 109 procent inklusive måndagens kursresa.

Oljepriserna har fortsatt stiga på måndagen och på börsen handlades oljerelaterade aktier upp. IPC steg 5,3 procent, Enquest med 4,6 procent och Africa Oil med 5,7 procent.

Försvarsföretaget Saab fanns bland förmiddagens kursvinnare med ett lyft på 6 procent. Hittills i år har Saab-aktien klättrat 57 procent på Stockholmsbörsen.

NCC-aktien bör vara en trygg hamn i en alltmer osäker värld och nu är det åter dags för aktien att slå börsindex, skrev Dagens industri och rekommenderade köp. På börsen handlades aktien upp xx procent.

Börsveckan har satt köpråd på Kabe, vars aktie klättrade 6,9 procent, Bokusgruppen (+1,3 procent) och Söder Sportfiske (+7 procent). Raysearch, som fick säljstämpel av tidningen, backade i stället 1,9 procent.

Nent klev upp 1,5 procent i spåren av att DNB Markets skruvat upp rådet för tv- och streamingbolaget till köp, från behåll.

Investeringsbolaget Flat Capital tillförs 77,2 miljoner kronor före emissionskostnader genom den tidigare annonserade företrädesemissionen. Det innebär att 40,6 procent av företrädesemissionen tecknades med och utan stöd av teckningsrätter. Aktien handlades ned drygt 2 procent.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 måndagen den 21 mars

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?