1515
RATOS: DEN NYA STYRMODELLEN GÖR ATT VI KAN AGERA SNABBT - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ratos levererade såväl organisk tillväxt som vinstlyft i det andra kvartalet. Marknaden gjorde tummen upp och aktien tillhörde fredagens vinnare på Stockholmsbörsen.

"Positiv trend i en bolagsgrupp som blir allt mer stabil. När jag tillträdde under det första kvartalet 2018 så hade vi 3 bolag av 13 som gjorde ett bättre resultat, under det första halvåret i år är det 11 av 12 som gör ett bättre resultat", summerar Ratos vd Jonas Wiström kvartalet i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Plantasjen är det portföljbolag som gynnats av pandemikrisen när konsumenter reser mindre och intresset för trädgårdarna ökar. I övrigt så är det enligt Jonas Wiström mer eller mindre negativ påverkan från covid-19 i alla bolag. Trots det har alltså påverkan på resultaträkningarna kunnat begränsas.

"Den nya modellen för styrning av bolagen som vi har i dag, där vi själva i större utsträckning sitter i styrelsen, har gjort att vi har kunnat agera väldigt snabbt dels på covid-19 men även andra saker", säger han.

Sedan Jonas Wiström satte sig på vd-stolen i slutet av 2017 har Ratos fokuserat på att vända den negativa lönsamhetstrenden i portföljen. Några bolag har avyttrats, men framförallt har det snurrat rejält i ledningen hos portföljbolagen. Inte minst i Plantasjen. I maj tog Nina Jönsson, med en bakgrund inom Ica och närmast som vd på portföljbolaget HL Display, över vd-rollen med uppdrag att vända jorden i trädgårdskedjan.

"Nina Jönsson har börjat arbetet och etablerat en ny ledningsgrupp och där är det fokus på driften, men man har påbörjat ett strategiprogram som jag tror kommer att vara en bra bit fram redan i oktober som handlar om att stärka varumärket och skapa en kedja dit man inte bara går i april, maj och juni", säger Jonas Wiström.

I samband med kapitalmarknadsdagen presenterade Ratos en ny strategi där Ratos skulle fokusera på en mindre grupp mellanstora företag snarare än många småbolag. Det vill säga avyttra delar av portföljen. Än så länge har inga affärer gjorts och krisen har försvårat genomförandet av planen.

"Generellt sett så är det väl de som har likviditetsproblem som säljer i dag. Nu börjar värderingarna komma tillbaka i marknaden", säger Jonas Wiström, men understryker att strategin ligger fast.

"Men det är klart att den blir lite pausad, det är svårare att genomföra i dag."

För den resterande delen av året tror vd:n att det kommer att bli tufft för Aibel att möta siffrorna från föregående år då bolaget var i slutskedet av många projekt och "levererade mycket vinstkronor".

"I övrigt känns det som vi har det ganska stabilt i portföljen och vi har en god likviditet och sänkt skuldsättning, vi är väl rustade för det andra halvåret", summerar Jonas Wiström.

Ratos B-aktie var en av Stockholmsbörsens vinnare med en kursuppgång på närmare 19 procent vid klockan 15.00 på fredagseftermiddagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?