1515
Annons
BÖRSEN: NY REKORDSTÄNGNING MED CYKLISKA DRAGLOK, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte stiga till en ny rekordstängning på tisdagen, och det var cykliska bolag i täten för uppgången. Allt tydligare signaler om att omikronvarianten av covid-19-viruset är mindre farlig än tidigare mutationer tycktes bidra till optimism i marknaderna.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,5 procent till rekordstängningsnivån 2.456, efter måndagens indexuppgång på 1,0 procent. Uppgången förtogs dock något efter amerikansk öppning, där ränteuppgång dämpade riskhungern med nedgång i det tekniktunga Nasdaq-indexet.

Cykliska, konjunkturberoende, bolag agerade draglok i storbolagsindexet under dagen, då särskilt i form av verkstadsbolaget Alfa Laval som handlades upp med 4,2 procent.

Gruvbolaget Boliden klättrade 3,6 procent med stöd av en höjd riktkurs från Danske Bank Markets från 390 till 415 kronor med upprepad köprekommendation. Aktien stängde på 366:90 kronor.

Som trea hittades lastbilstillverkaren Volvo med en uppgång på 3,1 procent. Strax nedanför i listan hittades SKF, 2,8 procent upp.

I botten fanns i stället molnkommunikationsbolaget Sinch, mätteknikbolaget Hexagon och medicinteknikbolaget Getinge med nedgångar på 3-4 procent vardera.

Flygbolaget SAS fortsatte uppgången från måndagen. Kursökningen 13 procent lades till måndagens 7 procent. I Europa steg också sektorkollegor som Air France och Lufthansa. På måndagen skickade Citi ut en analys angående just tyska Lufthansa, där aktiens rekommendation höjdes i två steg från sälj till köp, mot bakgrund av förbättrade utsikter avseende flygfrakt och återöppning av rutter till Asien.

Medicinteknikbolaget Vitrolife, vars aktie steg med 160 procent under 2021 och kunde koras till vinnare bland storbolag, klev tillbaka ned med 7 procent.

Nätmäklaren Nordnet backade 3 procent efter en initial uppgång sedan det meddelats nya insynstransaktioner. Finanschef Lennart Krän har de senaste dagarna sålt sammanlagt närmare 30.000 aktier för totalt 5,2 miljoner kronor. I december uppmärksammades dels att fyra insynspersoner sålt aktier för mellan 8,6 miljoner och 13,9 miljoner kronor vardera, dels att styrelseordförande Tom Dinkenspiel köpt aktier för cirka 2,5 miljoner kronor.

Frisq, som utvecklar digitala verktyg för interaktiv kommunikation inom vården, handlades upp som en sol och ned som en pannkaka. I öppningen avancerade aktien som mest 54 procent efter att ha fått ett icke bindande bud på tre dotterbolag om motsvarande 106 miljoner kronor från Kerdos Capital Ventures. Vid lunchtid hade kursen vänt ned rejält och handlades då i stället på minus, 9 procent ned.

Vestum, med exponering mot bygg- och anläggning, var en annan aktie som åkte jojo i kurslistorna. Bolaget har gått på förvärvsstigen igen och meddelade köp av specialistbolaget M.C.R Mobile Container Repair samt medföljande systerbolag. Vestum, som också var en rejäl fjolårsraket, klättrade initialt 7 procent på beskedet, men handlades ned till minus och stängde 3 procent ned.

Andra rejäla uppgångar syntes i vindenergibolaget Hexicon som steg 15 procent, verkstadsbolaget Concentric som var upp 8 procent och investmentbolaget Karolinska Development, som klev upp 7 procent.

Svagare gick det för det digitala magasinsbolaget Readly, marknadsundersökningsföretaget Cint och för Truecaller, som har en tjänst för att identifiera samtal och blockera oönskade samtal. Readly sjönk 8 procent medan Truecaller och Cint backade 7 procent vardera.Bild: OMXS30 tisdag den 4 januari

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?