1515
DIREKT POD: MILJONÄRSSKATT, ISK-FNATT, ARG SPARARDEBATT (OMS)

(Omsändning: Nu med länkar)

STOCKHOLM (Direkt Studios) En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna, ledd av Magdalena Andersson, har i dagarna kommit fram till ett sätt att minska klyftor och tvinga allt rikare rika bidra till ökad välfärd är en så kallad miljonärsskatt.

Detaljerna om vem som tillhör de rikas skara var initialt mycket vaga, och när sedan den förvirrade debatten löpte vidare in bland planer på att beskatta de hos småsparare så omhuldade ISK-kontona för aktie- och fondsparande så var det som att alla fördämningar brast.

Först i kritikledet stod högerns ledarskribenter, som hävdade att miljonärsskatten som den förklarats hittills är ett skott i egen fot, och därefter följde en rik fora av allt från oförstående högerpolitiker och företagsledare som varnade för kapitalflykt innan sparekonomerna red ut till ISK-kontots räddning.

Men kommer det här verkligen att bli av, och är Sverige ens tillräckligt stort för att ta itu med ideologiska världsfrågor som ekonomisk jämlikhet på egen hand?

De frågorna ställs ett extraavsnitt av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

För att utröna saken ställs frågan delvis genom åminnelsen tillbaka till hur en tidigare vänstervåg inom svensk finanspolitik försökte ställa om till jämlikhet. Spetsa därför öronen och hör efter om ekot från de släggor som då delades ut från de politiska höger/vänster-lägren dröjt sig kvar ända till den rond som nu ska till att börja.

Podcasten finns tillgänglig på alla podcastplattformar, bland annat Spotify, Apple Podcast och Acast.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?