1515
BÖRSEN: DEFENSIVA AKTIER HÖLL EMOT BÄST, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tendensen var nedåt på Stockholmsbörsen på fredagen och trenden var i linje med övriga Europa, även om nedgången mildrades något i den sena handeln.

Nedgången inom OMXS30 anfördes av Evolution och H&M, som tappade i trakterna av 3 procent vardera.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 sjunkit 0,6 procent till 2.370 och aktier för 19,1 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten sjönk Frankfurtbörsens DAX-index 0,5 procent och franska CAC 40 var 0,2 procent lägre.

Inom OMXS30 noterades en majoritet av bolagen på rött. Bland undantagen fanns vissa defensiva aktier som Tele2, Essity och Swedish Match som höll sig på plus. Starkast var Getinge och Autoliv.

Sämst gick det för Evolution som föll 3,2 procent, följt av H&M och Boliden som tappade 2,8 respektive 2 procent.

En av den senaste tidens stora kursvinnare har varit ISR, vars aktie handlats upp kraftigt den senaste veckan med ett investeringsavtal med Singapore Resources Development som en faktor. Bolagets vd Ola Winqvist uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att det råder ett ökat intresse för aktien från flera håll. På fredagen fortsatte ISR först att stiga, för att på eftermiddagen vända tvärt ned och stänga 7,8 procent lägre.

Oncopeptides, som straffades hårt av börsen efter en säkerhetsvarning från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i onsdags, fortsatte nedåt på fredagen och tappade ytterligare 6,9 procent.

Fastighetsbolaget K-Fastigheter kom med sin rapport efter torsdagens svenska börsstängning och trots att siffrorna var bättre än för motsvarande kvartal i fjol vek aktien ned 6,7 procent.

Rapport kom även från Medcap, som hade en nettoomsättning på 233 miljoner kronor under andra kvartalet vilket var en ökning med 12 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Affärsvärlden upprepade efter rapporten sin köprekommendation för bolaget och aktien steg 2,8 procent.

Nokia, som på torsdagen lyfte med hjälp av en stark rapport, sjönk marginellt på fredagen. Såväl Deutsche Bank, Kepler Cheuvreux som Nordea har skruvat upp sina riktkurser för telekombolaget men aktien noterades ändå ned 0,1 procent.

Lucara Diamond har gjort ett nytt fynd i form av en vit diamant på 393,5 carat från Karowe-gruvan i Botswana. Marknaden välkomnade beskedet med att handla upp aktien 3,4 procent.

Bioarctic meddelade att dess partner Eisai presenterat ny data om anti-amyloid-beta-antikroppen BAN2401 vid Alzheimerkonferensen i USA. Aktien sjönk 1,3 procent.

First North-bolaget Physitrack, en relativ nykomling till börsen, stärktes 6,9 procent till 66:30 kronor. DNB Markets har inlett bevakning av aktien med köprekommendation och riktkursen 85 kronor.

Rekommendationsstöd fick även Swedencare vars aktie steg 2,6 procent till 137 kronor. Pareto har skruvat upp riktkursen för aktien med 10 kronor till 150 kronor och upprepat sin köprekommendation. På fredagen framkom även att JCC Group, som är representerade i Swedencares styrelse genom Johan Bergdahl, köpt 15.000 aktier i bolaget för drygt 2 miljoner kronor.OMXS30 fredagen den 30 juli

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?