1515
TECH: SYDKOREANSK LAG SLÅR MOT GOOGLES OCH APPLES APP-AVGIFTER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sydkoreas parlament har på tisdagen godkänt den första lagen som slår mot techjättarna Apple och Googles app-monopol och de tillhörande avgifterna. Enligt den nya lagen måste båda bolag öppna sina app-butiker för alternativa betalningssystem.

Det skriver Wall Street Journal.

Den nya lagen hindrar app-butikerna från att kräva att deras egna betalningslösningar används i appar samt förbjuder butikerna att "på orimliga grunder" försena godkännande av appar eller att ta bort dem från butiken.

Brott mot dessa regler kan tvinga butikerna att betala upp till 3 procent av intäkterna i Sydkorea i böter.

Frågan har varit het under en period efter att Epic Games förra året utvecklade en egen separat betalningslösning i spelet Fortnite som hindrade Google och Apple från att få sin vanliga andel om 30 procent. De båda jättarna svarade med att radera Fortnite-appen från butikerna och Epic svara med en stämningsansökan mot Apple i USA och senare även en konkurrensklagan till EU om samma fråga.

I förra veckan meddelade Apple som ett led förlikningen i en amerikansk stämningsansökan från 2019 att apputvecklare kommer att tillåtas använda data som hämtas i appar, till exempel mejladresser, för att informera användare om andra betalningssystem. Utvecklarna skulle däremot inte kunna framhäva dessa i sina appar.

Coalition for App Fairness, som företräder bland andra Epic Games och Spotify, kallade Apples eftergifter för en bluff som bara är ett försök att "undvika domstolar, myndigheter och lagstiftare världen över".

"Förslaget gör ingenting för att adressera de strukturella och grundläggande problem som alla utvecklare, stora som små, möter och underminierar innovation och konkurrens i apparnas ekosystem", sade Coalition for App Fairness ordförande Meghan DiMuzio då.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?