1515
BÖRSEN: OPTIMISM PRÄGLAR TERMINER, BILIA I FOKUS EFTER BAKSLAG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att gå mot en öppning uppåt på tisdagen, i likhet med indikationerna för de ledande Europabörserna. En ihållande optimism på vaccinfronten bidrar till ett positivt sentiment på finansmarknaderna.

Bilia väntas hamna i fokus efter det tunga beskedet att Volvo Cars säger upp återförsäljaravtal. H&M kan däremot gynnas av Goldman Sachs köprekommendation.

Klockan 8.40 indikerade förhandeln hos IG-Marketet en uppgång om 0,5 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. De europeiska terminerna var vid samma tidpunkt upp 0,6-0,9 procent. Även de amerikanska terminerna pekade på en uppgång.

USA-börserna lyckades avsluta måndagen med uppgångar om 0,2-1,1 procent för de ledande indexen.

På svensk front väntas Bilia tyngas av att Volvo Cars i torsdags sagt upp återförsäljaravtalen för Volvo i Sverige och Norge. Avtalen gäller för både bilaffären och serviceaffären. Försäljning av nya Volvobilar i Sverige och Norge stod för 6,4 miljarder kronor av Bilias totala omsättning på 29,5 miljarder kronor.

Vidare har SEB sänkt sin rekommendation för Bilia till behåll från köp efter beskedet. Riktkursen är 125 kronor.

Klädjätten H&M kan däremot gynnas av att investmentbanken Goldman Sachs höjt sin rekommendation för aktien till köp från sälj. Riktkursen höjs till 210 från 165 kronor, vilket kan ställas mot H&M:s stängningskurs på måndagen om 176:25 kronor. Goldman pekar i analysen bland annat på att H&M hade försäljningstillväxt på den brittiska marknaden i oktober och enligt banken har bolaget full kontroll på rea-aktiviteterna under säsongen.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot förväntar sig att bolaget ska kunna tillverka upp mot tre miljarder vaccindoser i årstakt av läkemedelsbolagets coronavaccin. Trots det finns ett behov för fler vaccin för att handskas med coronaviruspandemin, säger Pascal Soriot i en intervju med SvD.

Kontraktstillverkaren Recipharm har tecknat en avsiktsförklaring med amerikanska Moderna gällande formulering, aseptisk fyllning och packning av Modernas covid-19-vaccin mRNA-1273.

Oljebolaget Enquests snittproduktion uppgick till 60.777 fat oljeekvivalenter för de gångna tio månaderna. Helårsproduktionen för 2020 väntas nu hamna i den lägre delen av intervallet 57.000-63.000 fat per dag.

Forskningsbolaget Active Biotech har inför tisdagens virtuella kapitalmarknadsdag kommit med en uppdatering av sin kliniska strategi och sina projekt.

Husqvarna har tecknat avtal om att förvärva Blastrac, en aktör inom ytbehandling för den globala bygg- och saneringsindustrin med omsättning om cirka 600 miljoner kronor.

Balders riktade emission, som aviserade efter börsstängning på måndagen, gjordes till kursen 453 kronor. Fastighetsbolaget kommer emittera 6,5 miljoner B-aktier och kommer därmed att tillföras cirka 2.945 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten kan noteras att Goldman Sachs har nedgraderat Swedbank till sälj (neutral) med en riktkurs på 146 kronor. Swedbank-aktien stängde på 156:74 kronor på måndagen.

Embracer har fått sin riktkurs höjd av Pareto, till 236 kronor från 201 kronor. Aktien stängde på måndagen på 164:05 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?