BÖRSEN: BANKER LEDER UPPGÅNG, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen skakade av sig tisdagskvällens oroande signaler om eskalerad konflikt mellan USA och Kina och har inlett onsdagen i positivt territorium. En handfull industribolag och banksektorn bidrog till att hålla upp indexet.

Vid klockan 9:50 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 1.616. Aktier för 3,5 miljarder hade då omsatts. Motsvarande index i Paris och Frankfurt var upp 0,3-0,8 procent. De amerikanska terminerna pekade också uppåt.

På tisdagskvällen kom nyheter om att USA överväger sanktioner mot kinesiska företrädare och företag som svar på Kinas avsikt att införa en ny säkerhetslagstiftning i Hongkong. Det fick indexen i New York att vända ner under handelsdagens slutskede, men på onsdagen hade investerarnas förtroende återvänt något.

På storbolagslistan gick banker överlag bättre än indexet, i likhet med under dagen före. Handelsbanken gick starkast och steg 3,7 procent, efter att banken under tisdagen halkat efter sina sektorkollegor som då steg 4-5 procent. SEB och Nordea var upp omkring 2,5 procent på onsdagsförmiddagen.

Klädjätten H&M steg 2,5 procent. Breakit rapporterade på onsdagen att bolaget snart kommer att avbryta permitteringarna på sitt huvudkontor.

Ur verkstadssektorn syntes Sandvik med en uppgång på nära 2 procent högt upp i listan. Alfa Laval har tecknat ett tvåårigt avtal med en kinesisk systemleverantör av landbaserade värmeåtervinningsprodukter till ett värde av 60 miljoner kronor över två år. Aktien var upp 0,8 procent. I motsatt ände av indexet var Getinge och Assa Abloy ned en dryg procent vardera.

DNB Markets har sänkt sin rekommendation för Electrolux till behåll från köp. Riktkursen höjs till 160 från 150 kronor. Banken justerar förvisso upp den estimerade vinsten per aktie för 2020, men ser samtidigt att uppsidan från nuvarande kursnivå är begränsad. Aktien befann sig på den nedre halvan av listan och var ned en halv procent.

Utanför storbolagssfären har finanskoncernen Catella beslutat att slutligt avveckla verksamheten i Catella Bank. Bolaget räknar med att cirka 350 miljoner kronor i värden relaterat till avvecklingen kommer att tillföras bolaget när processen är klar. Med en uppgång på över 9 procent var Catella Stockholmsbörsens bästa aktie.

Husqvarnas aktie steg 5,2 procent till 70:20 kronor. Bolagets amerikanska återförsäljare Tractor Supply kom på onsdagen med en omvänd vinstvarning för det andra kvartalet, där butiksförsäljningen väntas öka med 20-25 procent. Kepler Cheuvreux ser detta som ett positivt tecken och har höjt riktkursen från 71 till 77 kronor.

AAK handlades ned drygt 4 procent. Expressen gör i en artikel, som släpptes sent på tisdagseftermiddagen, kopplingar mellan bolaget och illegal palmolja, bland annat baserat på uppgifter från en Greenpeace-utredare.

Oscar Properties meddelade att tidpunkten för årsredovisningen åter senareläggs. Aktien tillhörde förlorarna med en nedgång om 6,4 procent.

Villkoren för Recipharms företrädesemission om 2 miljarder kronor har offentliggjorts. Aktieägarna har företrädesrätt att teckna två nya aktier per fem befintliga aktier av samma aktieslag. Teckningskursen har satts till 70 kronor. Aktien var ned 7,7 procent till 108 kronor.

Anoto sjönk närmare 14 procent efter att bolaget lämnat en rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret som bjöd på en rörelseförlust som ökade till 18 miljoner kronor (-9). Försäljning inom affärssegmentet Enterprise Forms, i samband med den fortsatta uppbyggnaden av KAIT:s ingenjörsteam i USA, uppgavs ligga bakom försämringen.

Bullet Capital har blivit största ägare i kryptovalutabolaget Quickbit genom ett köp av 6,4 miljoner aktier till kursen 14:00 samt 1.4 miljoner teckningsoptioner för 6:00 kronor styck. Förvärvet motsvarar cirka 10 procent av det totala antalet aktier i bolaget. Aktiemarknade reagerade positivt och aktien var upp närmare 9 procent.

Gamingbolaget Enad Global 7 var ned drygt 7 procent. Bolaget redovisade ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar (ebitda) på 12,2 miljoner konor (2,4) för det första kvartalet. Nettoomsättningen steg till 156 miljoner kronor (14,8). Bolaget har gjort flera större förvärv sedan det första kvartalet i fjol.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index tisdag den 27 maj

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?