1515
GOOGLE: LÄCKA AVSLÖJAR ANTIKAMPANJPLAN MOT EU-POLITIKER - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska techkonglomeratet Google hyser enligt läckta dokument planer på att genomföra en kampanj mot EU och ledande politiker med makt över den målinriktade lagstiftning ämnad att slå ner på it-jättarna som nu förbereds, avslöjar Financial Times.

Dokumenten är enligt Financial Times internt hemlighetsstämplade och kampanjen ska rikta in sig särskilt mot den franske EU-kommissionären Thierry Breton, som är EU:s förgrundsfigur i fråga om lagstiftningen kring techbolagen.

Tidningen framhåller att saken är ett av flera bevis på hur långt de amerikanska techjättarna är beredda att gå för att "manipulera den offentliga debatten" och påverka opinionen och därigenom politiker.

Bland de syften som nämns i dokumenten finns "försök att underminera idén om att lagförslaget DSA inte skulle gå ut över nätanvändarna" och att bevisa hur lagförslaget skulle "begränsa internets potential samtidigt som användarna har mer nytta av det än någonsin", skriver Financial Times.

I Googles papper framhålls taktiker som att "öka pressen" på Thierry Breton och samtidigt verka för att stödet till den nya lagstiftningen kallad "Digital Services Act" (DSA) ska försvagas.

Under en tidsperiod om två månader ska Google verka för att "få bort orimliga begränsningar" och "återstarta det politiska tonläget" kring lagförslaget, enligt dokumenten. Lagförslaget DSA är ämnat att adressera en rad olika problem på internet med olagligt innehåll, transparens kring reklam och desinformation.

Det nya ramverket DSA tar sikte på att få plattformsägare som Google, Facebook och Apple att ta ett större ansvar för innehåll. Ett utkast på lagförslaget väntas i december.

Debatten om techkonglomeratens maktgrepp om internet förs nu på global skala och även i hemlandet USA, där Googles sökmotor nu tagits upp för granskning om huruvida bolagets ställning i segmentet nätsök är att likställa med ett illegalt monopol. Parallellt med den saken förs också internationella diskussioner om plattformsbolagens skatteplikt i andra länder än USA. Bland annat flera stora EU-länder som Frankrike, Spanien och Italien har klubbat igenom så kallad "techskatt" ämnad att verka för en öppnare konkurrens efter att det kunnat konstateras att små lokala handlare och aktörer missgynnats visavi exempelvis Amazon.

Amazon har bland annat anklagats för att ha nyttjat sig av användardata för att vinna konkurrensmässiga fördelar via lågpriskopior av populära varor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?