1515
Annons
BEOWULF MINING: AFTONBLADETS UPPGIFTER ÄR FALSKA - ORDFÖRANDE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det har inte slussats några pengar till bolaget Vardar Geoscience, baserat på Brittiska Jungfruöarna och som Beowulf Mining är delägare av.

Det uppger Beowulf Minings ordförande Sven Otto Littorin till Nyhetsbyrån Direkt efter att Aftonbladet tidigare på torsdagen rapporterat att prospekteringsbolaget har kopplingar till ett brevlådeföretag beläget i Brittiska Jungfruöarna.

Aftonbladet rapporterar att runt 20 miljoner kronor från svenska investerare, intagna genom nyemission, ska ha skickats vidare till ett av Beowulfs dotterbolag i Kosovo. Det bolaget ska i sin tur ha kopplingar till ett brevlådeföretag i skatteparadiset.

Är det Aftonbladet rapporterar om falskt, menar du?

"Det är en anka. Aftonbladet tror att 'Brittish Virgin'-bolaget är något slags ägarbolag och att det slussats pengar dit från Beowulfs aktieägare. Det har det absolut inte gjorts", säger Sven Otto Littorin och fortsätter:

"Bolaget fanns där när vi investerade i Vardar Minerals första gången och det framgår dessutom i vår årsredovisning och det har det historiskt också gjort varje år".

Sven Otto Littorin uppger sig vara upprörd över det hela.

"Vi har försökt förklarat för Aftonbladet hur det ligger till. Så här är det: Beowulf är delägare i Vardar Minerals, som är ett Londonbaserat företag som gör prospektering i Kosovo. Det har vi varit i flera år och Beowulf har successivt ökat ägarandelen i bolaget. För ett par veckor sedan blev vi majoritetsägare. Redan när vi klev in i Vardar så fanns det ett av flera dotterbolag till Vardar som var ett 'Brittish Virigin'-registrerat bolag. Det bolaget har ingen verksamhet, inget kapital och tjänar heller inget syfte", förklarar ordföranden.

Från dess att Beowulf Mining blev majoritetsägare i dotterbolaget Vardar Minerals har man påbörjat avveckling av Vardar Geoscience, då det inte tjänar något syfte enligt Sven Otto Littorin.

"Slutsatsen av det hela är att det inte gått en enda svensk krona till något skatteparadis någonstans. Det är totalt falskt. När vi deltagit i nyemissioner i Vardar har pengarna gått till prospektering i Kosovo".

Varför var ni delägare i Vardar Geoscience från början?

"Vi blev delägare långt före min tid. Det var för att det var ett intressant gruvprojekt i Kosovo. Det finns intressanta fyndigheter där. Därav gick Beowulf in och har sedan dess successivt ökat ägarandelen i bolaget", säger Sven Otto Littorin.

Beowulf Mining är delägare i Vardar Minerals, som är moderbolaget. Vardar Geoscience är i sin tur Vardar Minerals dotterbolag på Brittiska Jungfruöarna.

Varför ska ni avveckla Vardar Geoscience nu?

"För bolaget fyller inget syfte. Det har ingen verksamhet. Det är totalt onödigt och vi vet inte varför man grundade detta bolag från början", säger ordföranden och förtydligar att Beowulf uppmanat Vardar Minerals att avveckla bolaget som är baserat på de Brittiska Jungfruöarna och att Vardar Minerals i sin tur i stället har verksamhet och bedriver prospektering i Kosovo.

Vad vill du säga till aktieägarna i detta läge?

"Jag hoppas att aktieägarna står ut och är källkritiska när det kommer till sådant här. Det är för mig obegripligt hur man kan skriva en sådan här artikel".

Sven Otto Littorin uppger att Beowulf Mining kommer gå ut med ett pressmeddelande angående det hela så snart som möjligt.

"Jag vet inte exakt när, men så snart som möjligt", säger han.

Nyhetsbyrån Direkt söker Beowulf Minings vd Kurt Budge.

Omkring 11-tiden på torsdagen var aktien i Beowulf Mining ned 28 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera