1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA PÅ PLUS, SWEDISH MATCH I UPPKÖPSSAMTAL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att öppna på plussidan när tisdagens handel drar i gång, efter den dystra veckoinledningen dagen före.

Swedish Match väntas hamna i fokus efter nyheten om att diskussioner pågår om ett bud från Philip Morris sida. Bilia har kommit med uppdaterade finansiella mål inför tisdagens kapitalmarknadsdag.

Vid 8.30-tiden noterades Frankfurtbörsens DAX-termin och Paris CAC40-terminen båda kring plus 1,2 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades också en uppgång på dryga procenten i den svenska öppningshandeln.

De amerikanska börserna stängde måndagens handel på årslägsta med tekniksektorn under särskild press. Tekniktunga Nasdaq kompositindex rasade 4,3 procent och breda S&P 500 tappade 3,2 procent till 3.991, motsvarande en nedgång på 0,4 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Asienbörserna handlades på tisdagen mestadels nedåt, om än i något lägre utsträckning än USA gjorde på måndagskvällen och Shanghai-börsen låg på plus.

Råoljepriserna var något ned på tisdagsmorgonen efter ett markant tapp dagen före.

Swedish Match bekräftade på måndagskvällen spekulationer om att det pågår diskussioner med det amerikanska tobaksbolaget Philip Morris om ett möjligt bud på Swedish Match. Det är osäkert om ett erbjudande kommer att lämnas, liksom villkoren för ett sådant eventuellt erbjudande, poängterar Swedish Matchs styrelse.

Konfektyr- och snacksbolaget Cloetta har meddelat att det utvärderar olika vägar för ytterligare tillväxt inom godiskategorin och påskynda koncernens marginalexpansion genom att konsolidera sitt fabriksnätverk och investera i en nyetablerad fabriksanläggning i Nederländerna. Satsningen skulle innebära en total engångskostnad netto på upp till 100 miljoner kronor och investeringar om totalt cirka 2,5 miljarder kronor under de kommande fyra åren.

Vidare på nyhetsfronten föreslår MTG en extra kontant utbetalning om 25:00 kronor per aktie genom inlösen. Styrelsen avser också att fortsätta återköpa aktier efter årsstämman 2022. Förslaget om aktieinlösen ingår i bolagets löfte om att distribuera minst 40 procent av nettolikviden från avyttringen av ESL till MTG:s aktieägare.

Bland morgonens rapportbolag ökade Revolutionrace sitt rörelseresultat till 104 miljoner kronor under januari-mars (64,4). Omsättningen ökade med 46 procent i lokala valutor, inte minst tack vare en stark utveckling i Tyskland.

Oljebolaget Tethys Oils drog i delårsrapporten ned sin produktionsprognos för helåret 2022 till 10.500-11.000 fat per dag i snitt, från tidigare bedömning om 11.000-11.500 fat per dag. Ebitda-resultat ökade i det gångna kvartalet till 20,2 miljoner dollar (12,3).

Bilglasbolaget Cary Group justerade ebita-resultat ökade med 20 procent för första kvartalet med en lönsamhet om 11,6 procent (15,7). En svag lönsamhetsutveckling i verksamheterna i Storbritannien och Norge påverkade marginalen.

På rekommendationsfronten inleder Danske Bank Markets bevakning av Ericsson med köpråd och en riktkurs på 110 kronor.

Bilia bjuder in till kapitalmarknadsdag på tisdagen och kom med uppdaterade finansiella mål på morgonen, bland annat en total årlig tillväxt högre än 5 procent under en konjunkturcykel och en rörelsemarginal om 5 procent under en konjunkturcykel.

Tisdagens makroagenda innehåller bland annat tyska ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, klockan 11.00. I USA står en rad Fedledamöter på talarlistan i eftermiddag och kväll.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?