1515
BETTING: SPELINSPEKTIONEN FÖRESPRÅKAR B2B-LICENSER - RAPPORT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Spelinspektionen ställer sig bakom de röster som vill se licenser även för underleverantörer. Myndigheten vill även se utökad informationsplikt från licenshavare samt större möjligheter till kreditprövning av spelare.

Det framgår av en delrapport från myndigheten enligt uppdraget att rapportera månadsvis till regeringen om läget på den svenska spelmarknaden och vidtagna åtgärder med anledning av coronaviruset.

Flera aktörer inom det svenska licenssystemet har förespråkat att en licens för underleverantörer införs. Bland annat som ett led i att minska olagligt spelande utanför licenssystemet.

"Spelinspektionen ser flera fördelar med att en sådan ordning införs så snart som möjligt", skriver myndigheten i och lyfter bland annat fram den minskade administrativa bördan för licenshavarna i och med att tyngdpunkten för certifieringsprocessen då rimligen kommer att flyttas till spelprogramsföretagen.

I rapporten föreslås även att en lagstadgad skyldighet för spelbolagen att lämna uppgifter till Spelinspektionen om utvecklingen på spelmarknaden införs. Detta för att myndigheten ska kunna göra korrekta analyser och därmed vidta rätt åtgärder. Inom den rådande lagstiftningen kan enbart uppgifter som behövs för tillsynen av licenser begäras ut medan övrig information från spelbolagen är frivillig.

Bland andra förslag finns även möjlighet för en utökad kreditprövning av spelare. Finansinspektionen har tidigare föreslagit att det ska ges möjlighet för kreditgivare att inhämta information om individers skulder från externa källor för att få en helhetsbild av de samlade skulderna, ett förslag som Spelinspektionen alltså ställer sig bakom.

"Ett stort problem med spel om pengar är den överskuldsättning som enskilda personer försätter sig i. Med en väl fungerande kreditprövning skulle den typen av skuldsättning kunna undvikas", skriver Spelinspektionen.

Rapporten är en del i det regeringsbeslut som fattades den 23 april att spelinspektionen med anledning av utbrottet av coronaviruset ska följa utvecklingen på spelmarknaden vidta åtgärder samt redovisa dessa till regeringen månadsvis.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?