1515
ASIEN: JAPAN I TÄTEN FÖR UPPGÅNG, KINESISK KPI UNDER FÖRVÄNTAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Aktiemarknaderna i Asien- och Stillahavsregionen handlades lätt uppåt på torsdagen, efter kinesisk inflationsdata för september släppts med högre producentprisökningar (PPI) men lägre konsumentprisindex (KPI) än väntat.

Det kinesiska producentprisindexet klättrade med 10,7 procent i september, jämfört med samma månad 2020, enligt Kinas nationella statistikbyrå. Trading Economics konsensusprognos låg på 10,5 procent. Priserna drogs upp av högre råvarupriser och noterades på den högsta nivån på över 20 år. KPI kom dock in lägre än väntat: 0,7 procent, jämfört med konsensus på 0,9 procent.

Kinas centralbank PBOC:s ordförande, Yi Gang, uppgav på onsdagen att inflationstrycket i Kina är måttligt överlag, enligt ett uttalande som publicerats av myndigheten, men det saknades inte röster i nyhetsflödet som varslade om att prisuppgångarna i ekonomin kan leda till begränsade möjligheter för fortsatta penningpolitiska lättnader.

Shanghai- och Shenzhen-börsernas ledande index klättrade vardera kring 0,1 procent, medan Hongkong-höll stängt.

En mer påtaglig omsvängning från centralbankshåll skedde under natten i Singapore, där en oväntad åtstramning meddelades av landets penningpolitiska myndighet genom en höjning av lutningen i valutabandet. Bredden på bandet och mittnivån låg dock oförändrad. Det ledande börsindexet Straits Times steg 0,4 procent, efter att ha återhämtat den nedgång som följde de oväntade beskeden.

Med det följer Singapore två andra penningpolitiska åtstramningar som redan skett i Sydkorea och Nya Zeeland. Som vanligt var det främsta fokuset riktat mot Federal Reserve i frågan, vars protokoll från det senaste räntemötet släpptes på onsdagen. Här talades det om en påbörjan av åtstramning inom ramen för stödköpsprogram antingen i november eller i december.

I Japan klättrade Tokyobörsens Nikkei 225 med 1,3 procent.

Oljepriserna fortsatte klättra under torsdagen, med Nordsjöoljan Brent upp med 0,5 procent till strax under 84 dollar per fat. Den amerikanska WTI-oljan höll sig strax norr om 80 dollar per fat med en uppgång motsvarande den för Brenten.


Marknadstemperatur kl 07:20

==============================================================
kl 07:20 kl 12:35 Sedan
31/12

Nikkei 225 +1,3% - +3,9%
Hongkong Hang Seng +0,0% - -8,4%
Kinas Shanghai Comp +0,1% - +2,7%
Australia S&P/ASX200 +0,8% - +11,3%

KÄLLA: Infront.


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?