1515
ERICSSON: TAR 3% AV CHINA TELECOM OCH CHINA UNICOM 5G - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Telekombolaget Ericsson tar en andel om 3 procent i China Telecoms och China Unicoms gemensamma upphandling av 5G-nätverksutrustning, rapporterar Reuters. Finländska Nokia blir utan någon andel, skriver nyhetsbyrån.

Utöver Ericsson ska också de kinesiska konkurrenterna Huawei, ZTE och Datang ha tilldelats kontrakt inom ramen för upphandlingen. Nyhetsbyrån hänvisar till dokument som publicerats av de kinesiska bolagen.

För två veckor sedan bekräftade Ericsson att bolaget tilldelats en reducerad marknadsandel av en tredje kinesisk teleoperatör, China Mobile, där andelen landade på 2 procent för 700 MHz-radio. Denna sänkning relaterades till "globala riskfaktorer", enligt det pressmeddelande som skickades ut.

Ericssons verksamheter i Kina har uppmärksammats de senaste åren efter det att amerikanska regeringen infört sanktioner mot Huawei på grund av spionageanklagelser som riktats mot bolaget från USA:s underrättelsetjänster. Dessutom har flera länder riktat fokus mot vad som uppfattas vara en grumlig ägarbild och oklarheter kring hur stor makt kinesiska staten har över bolaget, vilket kan leda till att den jämförelsevis lågt prissatta kinesiska telenätsutrustningen är statligt finansierad och således hämmat konkurrens.

Svenska myndigheter gick på samma linje som USA i fjol när Post- och telestyrelsen blockerade utrustning från Huawei och andra kinesiska leverantörer, vilket fick huvudkonkurrenten Ericssons vd Börje Ekholm att kampanja mot svenska politiker om att tänka om.

Vd:n hävdade att det är av yttersta vikt att inte myndigheter fattar beslut som hotar svenska relationer till främmande makter, enligt sms-konversationer mellan vd:n och handelsminister Anna Hallberg som DN begärde ut.

Börje Ekholm bekräftade också senare för tidningen att påtryckningar riktats mot Ericsson från den kinesiska motsvarigheten till PTS efter det svenska beslutet att Huawei och ZTE inte får användas som teknikleverantör för 5G-utrullningen.

I januari uppgav Kinas handelsdepartement att "alla nödvändiga åtgärder" kommer vidtas för att skydda kinesiska företagsintressen och deras legitima intressen som ett svar på den svenska blockaden av Huawei och ZTE inom 5G.

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou har i sin tur gått mer direkt mot Huaweis huvudkonkurrent Ericsson och hävdat att bolagets aktiviteter i Kina "otvivelaktigt kommer påverkas negativt", i en intervju med TT.

Under andra kvartalet i år förlorade Ericsson 60 procent av intäkterna i Kina jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare.

Ericsson hänvisade i rapporten till en försenad 5G-utbyggnad i Kina, men om det är en effekt av den geopolitiska spänningen i relationen mellan Kina och Sverige är svårt att säga, enligt Börje Ekholm.

"Vi ser nedgången i Kinavolymerna. Konsekvenserna är tydliga och vi säger att man inte ska anta att de kommer tillbaka", sade han vid rapporttillfället i mitten av juli.

Huawei har förnekat alla anklagelser om statligt ägande och att utrustningen skulle kunna utgöra ett säkerhetshot mot utländska makter och möjliggöra spionage för kinesiska regeringen över telekomnät.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?