1515
FED: KAN INLEDA TAPERING I NOVEMBER (OMS)

(sändes första gången på onsdagskvällen, tillägg)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I protokollet från Federal Reserves FOMC-möte den 21-22 september framgick det att Fed kan inleda tapering-processen redan i mitten av november och eventuellt sluta helt i mitten av nästa år.

Det rapporterade Wall Street Journal på onsdagskvällen.

Prognoserna som släpptes efter mötet visade att fler Fed-chefer förväntade sig att ekonomin skulle kräva en räntehöjning i slutet av nästa år, än vid mötet som ägde rum i juni. Prognoserna visade också att flera chefer förväntade sig något högre inflation nästa år och nästan alla var förutspår räntehöjningar under 2023.

En minskning av obligationsköpen "kan komma så snart som nästa möte", sa Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens den 22 september, enligt Wall Street Journal.

Fed-ledamöterna var vid mötet oroliga för att störningar i leveranskedjorna ökar riskerna för en mer uthållig inflation.

De diskuterade en plan om att minska tillgångsköpen med totalt 15 miljarder dollar per månad, proportionellt fördelat mellan stats- och bolånepapper. Då skulle tillgångköpen, som nu uppgår till 120 miljarder dollar per månad, vara utfasade till mitten av nästa år.

Flera ledamöter ville fasa ut köpen än snabbare, för att skapa flexibilitet att höja räntan vid behov. Vissa ledamöter så möjligheten att börja höja i slutet nästa år eftersom de tror att målen för inflation och arbetsmarknad då är uppfyllda, och inflationen dessutom visa sig mer uthållig än väntat.

En annan grupp var mer optimistisk om att inflationen ska falla tillbaka mot målet, och såg behov för ekonomin att räntan ligger kvar på eller nära nuvarande nivå de kommande två åren. Att höja räntan för tidigt och för snabbt skulle skada Feds åtagande om att hålla inflationen över 2 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?