1515
ELBILAR: SIFFROR FRÅN KINA-ELBILSTRIO VISAR STÄRKT EFTERFRÅGAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efterfrågan på elfordonsmarknaden i Kina har växlat ner och börjat gasa igen. Det kan skönjas av månatliga leveranssiffror från en trio av kinesiska elbilstillverkare som är listade på USA-börsen: Nio, Xpeng och Li Auto.

I juli månad levererade Xpeng 8.040 elbilar, upp 228 procent jämfört med samma månad föregående år, och upp drygt 22 procent från de 6.565 bilar som såldes i juni. Vidare ska Xpeng bygga en fabrik i centrala Kina med en årlig kapacitet på 100.000 fordon, enligt den kinesiska nyhetsbyrån Caixin. Vid full kapacitet motsvarar det ett värde av 4,6 miljarder dollar.

På söndagen rapporterade även Li Auto månadsrekord om 8.589 leveranser i juli, vilket är första gången över 8.000-nivån. Både Xpeng och Li Autos leveransutfall indikerar en stark efterfrågan på elbilar i Kina, och pekar på att den värsta delen av den globala halvledarkrisen - som hämmat biltillverkningen hittills i år – bleknat, enligt finansmagasinet Barrons.

Även Nios leveranssiffror var uppe och nosade på rekord. Elbilstillverkaren, som är störst av trion sett till börsvärde, levererade 7.931 bilar i juli, en ökning på 125 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Det är strax under junirekordet på 8.083 bilar. Kumulativt har per den 31 juli 125.528 elbilar av typ ES8/6 samt EC6 hittat sina ägare.

Elbilstillverkarnas juli-leveranser kan ställas i kontrast med de skrala siffrorna som presenterades tidigare under året. Exempelvis levererade Xpeng 2.223 bilar i februari och 5.696 stycken i maj. Detta återspeglas i aktiekursen; Xpengs utveckling på minus 5,4 procent sedan årsskiftet är något mildare än Nio som backat 8,3 procent. Li Auto är dock i stället upp 15,8 procent. Samtliga nådde sina lägstanivåer för året i början av maj, men det verkar som att investeringssentimentet förbättrats i linje med leveranssiffrorna.

Tesla, som också är en aktör på den kinesiska elbilsmarknaden, redovisar inte månatliga leveranser land för land men elbilstillverkaren presenterade dock kvartalssiffror så sent som förra veckan. Total produktion i det andra kvartalet 2021 uppgick till 206.421 enheter, jämfört mot föregående års 82.272 enheter.

I måndagsförmiddagens amerikanska förhandel sågs ett avancemang på runt 4,5 procent för både Xpengs och Li Autos depåbevis. Tesla väntades öppna upp 1,4 procent samtidigt som Nio indikerades retirera 0,6 procent.


Graf: Kursutveckling för Nios, Li Autos och Xpengs USA-depåbevis sedan årsskiftet.

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?