1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS FALLA EFTER UPPTRAPPAD KONFLIKT MED RYSSLAND

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas sjunka i måndagens handelsinledning efter att en rad nya ekonomiska sanktioner meddelats mot Ryssland till följd av landets krig mot Ukraina. Striderna fortsätter, samtidigt som ett möte planeras att hållas mellan länderna. Flera västländer har meddelat att de avser skicka utrustning till Ukrainas militär och Ryssland har beordrat förhöjd beredskap för sina kärnvapenstyrkor. EU stänger samtidigt luftrummet för ryskt flyg.

Terminerna för de ledande Europabörserna pekar ned i storleksordningen 2,5 procent inför handelsstarten. IG Markets förhandel indikerar ett svenskt kursfall på runt 2 procent.

I fredags steg det svenska storbolagsindexet OMXS30 med 3,1 procent till nivån 2.142 och återhämtade därmed hela torsdagens fall som kom efter krigsutbrottet. Redan tidigare i år har dock börserna pressats av bland annat konfliktoron, men även av högre inflation och förväntningar om styrräntehöjningar.

Brentoljepriset var på måndagsmorgonen upp 3 procent till närmare 102 dollar fatet i linje med den geopolitiska oron.

Det finländska flygbolaget Finnair har uppgett att en potentiell stängning av det ryska luftrummet i kölvattnet av kriget i Ukraina skulle få avsevärd finansiell påverkan på bolaget.

NCAB stoppar leveranser av mönsterkort till kunder i Ryssland oavsett om dessa omfattas av sanktioner eller inte. Verksamheten i Ryssland stod för knappt 5 procent av koncernens ebita-resultat under 2021, enligt mönterkortstillverkaren.

Gruvprospekteringsbolaget Filo Mining får in gruvjätten BHP som ny ägare med cirka 5 procents ägarandel genom en riktad emission på 100 miljoner kanadadollar till kursen 15:95 kanadensiska dollar per aktie, vilket är 11,5 procent högre än fredagens stängningskurs på Torontobörsen. Emissionspengarna ska bland annat användas för bolagets Filo del Sol-projekt.

Måndagen är sista dag på rapportsäsongen för kvartalet oktober-december och därför väntas en hel del delårsrapporter.

Norva 24, som arbetar med underjordisk infrastruktur, redovisar en nästan fördubblad nettovinst på 51 miljoner norska kronor för kvartalet. Den organiska försäljningstillväxten var 5,2 procent. Bolaget har även meddelat förvärv av ett tyskt företag.

Gamingbolaget Media and Games Invest, MGI Group, redovisade på morgonen en nettoomsättning på 80 miljoner euro för det fjärde kvartalet, vilket var en ökning med 65 procent. Nettovinsten mer än tredubblades till 7,4 miljoner euro.

Anoto, som tillverkar digitala läspennor, redovisade ett rörelseresultat på -18,4 miljoner kronor. Nettoomsättningen steg något till 20,5 miljoner kronor (19,5).

Mycronic får köprekommendation av Dagens Industri som noterar att aktien har tappat 40 procent sedan toppnoteringen. Goda utsikter och draghjälp från dollarn bör få aktien att vända upp igen, resonerar tidningen.

Börsveckan köprekommenderar i veckans utgåva Hoist, Instalco, Boozt, SBB och Byggpartner.

Måndagen innebär första handelsdag för SaaS-bolaget Agilit på Nasdaq First North.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?