1515
VIRUS: IVA-INLÄGGNINGAR PÅ SAMMA NIVÅ SOM TOPP UNDER ANDRA VÅG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I Sverige syns en fortsatt ökning av antalet fall. Även antalet patienter som får intensivvård med anledning av covid-19.

Det meddelade Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen vid tisdagens pressträff om covid-19.

Pandemiläget är i princip detsamma med en viss ökning. Det är framförallt Sydostasien och Indien som är hårdast drabbat. Det finns vissa tendenser till att läget lugnar sig i Europa men det är stora variationer mellan länderna.

I Sverige syns en fortsatt ökning, helgerna som varit har gjort det svårt att bedöma situationen men det finns inga tydliga tecken på avmattning.

"I de olika åldersgrupperna är det fortsatt ökning i de flesta grupperna. Den minskning som syns i de allra yngsta grupperna kan ha med loven att göra och att det inte ökar bland de allra äldsta är en följd av vaccinationen", sade Anders Tegnell.

Vad gäller antalet avlidna ligger Sverige efter en snabb sänkning av kurvan nu på en förhållandevis jämn nivå, vilket är en följd av vaccineringen.

"Här kan vi nog hoppas på en bättre effekt när vi får in mer vaccin", sade Anders Tegnell.

Samtidigt har vaccineringen inte nått de åldersgrupper som får intensivvård.

Socialstyrelsen rapporterade att antalet patienter på intensivvårdsavdelningar nu har passerat den nivå som nåddes när det var som flest under den andra vågen. Där finns också ett stort behov av personal från regionerna.

"I många regioner har man begränsat den planerade vården för att kunna fokusera på covid-19-vården", sade Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen meddelade också att alla regioner rapporterar en förväntan om ett svårare läge både på kort sikt, dvs 2-4 dagar och på 10-15 dagars sikt.

"Pandemin drabbar nu hela riket väldigt hårt", sade Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Vaccineringen börjar nu komma upp på en "nivå som är märkbar", sade Anders Tegnell.

Han framhöll att prioriteringsarbetet har fungerat och att det är en tydlig profil där de allra äldsta har nått höga nivåer av vaccinationstäckning.

"Det är viktigt nu när vi börjar få stora mängder vaccin att vi kan använda dem på bästa möjliga sätt", sade han.

Anders Tegnell betonade också vikten av att fortsätta följa rekommendationer trots de framsteg som görs inom vaccination.

"Med tanke på den stora smittspridning vi nu har vill vi återigen trycka på grundprincipen av strategin Sverige och världen arbetar med, hur viktigt det är att hålla avstånd. Det är grundkonceptet för att skydda sig, och att vi ska kunna minska smittspridningen", sade han och fortsatte:

"Den sker mycket i hemmet och på arbetsplatser. Det är viktigt att jobba hemifrån så mycket som möjligt, inte bara för att arbetsplatserna är en plats där det är lätt att sprida smitta, utan också för att slippa trängsel när vi tar oss dit", sade han.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?