1515
Annons
BÖRSEN: GÅR MOT EN SUR INLEDNING PÅ TORSDAGEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att gå mot en nedjustering från gårdagens uppgång när torsdagshandeln inleds. New York-börserna vände ned på onsdagen efter att det första fallet av omikron konstaterats i landet och Asien-börserna tog vid under natten och morgonen.

De europeiska terminerna indikerar en tillbakagång och var vid klockan 8.30 ned omkring 1 procent. Handeln hos IG-Market pekade vid samma tidpunkt på en nedgång i samma härad.

De amerikanske börserna inledde onsdagen starkt men vände tvärt ned och samtliga större index slutade på minus. Efter svensk börsstängning tappar det breda S&P 500 omkring 3 procent. Att det första fallet av omikron upptäckts i USA och fortsatt budskap från Fed-chefen Jerome Powel om att dra ned på stödköpen för att hålla inflationen i schack satte press.

Bland svenska bolagsnyheter meddelade Svedbergs på onsdagskvällen att man förvärvat Roper Rhodes, en leverantör av badrumsmöbler och badrumsprodukter i Storbritannien, för en initial köpeskilling om 76 miljoner pund med en möjlig tilläggsköpeskilling om högst 14 miljoner pund. För den rullande tolvmånadersperioden som avslutades den 30 september 2021 uppgick Roper Rhodes intäkter till cirka 826 miljoner kronor, med ett ebita-resultat om cirka 135 miljoner kronor. Svedbergs avser även att göra en företrädesemission på 500 miljoner kronor under det första kvartalet 2022.

Sandvik har tecknat avtal om att förvärva Australienbaserade Deswik, en leverantör av mjukvara för gruvplanering. Försäljningen på rullande 12-månadersbasis fram till och med oktober 2021 uppgick till 79 miljoner australiska dollar, varav runt 45 procent var återkommande intäkter, med en ebita-marginal på runt 30 procent. Påverkan på Sandviks vinst per aktie (exkluderat PPA) kommer att vara positiv men en transaktionskostnad på 50 miljoner väntas uppstå i det fjärde kvartalet 2021.

Trelleborg har satt upp nya finansiella mål föreslår ett aktieåterköpsprogram om 2-3 miljarder kronor per år. Den totala försäljningstillväxten över en konjunkturcykel ska uppgå till 5-8 procent med en ebit-marginal över 16 procent.

Boliden har lyckats stoppa vatteninflödet till Taragruvan och nu inleds arbeten med att återställa gruvan. Tidigare i november meddelade bolaget att produktionen i gruvan i Irland stoppats efter förhöjda vatteninflöden.

Green Landscaping har förvärvat Hermansen Maskin med en omsättning på cirka 75 miljoner norska kronor. Köpet betalas genom en apportemission av nyemitterade aktier till säljaren som kommer att innebära en utspädning om 0,2 procent. Förvärvet bedöms inte ha någon väsentlig effekt på resultatet för 2021.

Egmont Holding, som i maj 2020 gav ut ett konvertibellån på 20 miljoner kronor till Nitro Games, ska lösa in konvertibeln mot aktier och därmed öka sitt ägande till drygt 50 procent av utestående aktiekapital från tidigare 40 procent.

Media and Games Invest (MGI) har förvärvat en minoritetspost motsvarande 8 procent av kapitalet i Enad Global 7 (EG7). Aktierna har förvärvats över marknaden under de senaste månaderna till ett volymviktat genomsnittspris om cirka 38:15 kronor per aktie. EG7-aktien stängde på 25:20 kronor på onsdagen.

Ett knippe bolag meddelade riktade emissioner på onsdagskvällen, däribland Diös som tog in 800 miljoner kronor till en teckningskurs på 110 kronor per aktie. Stängningskursen på onsdagen var 116:90 kronor.

Även Flexqube, som tillverkar materialhanteringsvagnar, har gjort en riktade emission där teckningskursen blev 70 kronor per aktie, motsvarande en emissionslikvid om 56 miljoner. Aktien stängde onsdagen på 75:40 kronor.

Randviken ville inte vara sämre och aviserade på onsdagskvällen en emission där teckningskursen blev 69 kronor per aktie jämfört med onsdagens sista avslut som gjordes vid 72:80. Bolaget tillförs 800 miljoner kronor före emissionskostnader.

På onsdagen är det handelsstart för fastighetsbolaget Klarabo. I samband med noteringen såldes nya och befintliga aktier för 750 miljoner kronor till en kurs om 35 kronor per aktie. Priset innebär en värdering på cirka 4,5 miljarder kronor. Erbjudandet blev enligt bolaget kraftigt övertecknat och 5.000 nya aktieägare tar plats i aktieboken.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?