1515
Annons
BÖRSEN: EVOLUTION OCH SINCH I BOTTENSKIKTET, OMXS30 –1,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk igen på torsdagen i ett oroligt riskklimat när pandemi- och inflationsoron bidrog till att sänka handelshumöret. Efter att börsnedgången tilltagit under eftermiddagen gav senare en inledning uppåt på Wall Street viss lindring.

Vid stängning hade OMXS30-indexet backat 1,2 procent till nivån 2.363. Aktier för 27,3 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen under dagen.

Inom storbolagsindex rasade livekasinounderleverantören Evolution med över 11 procent under hög omsättning. Näst efter kom molnkommunikationsbolaget Sinch med ett tapp på drygt 9 procent, följd av Hexagon på minus 3,3 procent.

På motsatta sidan låg Essity bäst till bland OMXS30-aktierna med en uppgång på 0,9 procent, följd av Electrolux och SCA som steg 0,7 samt 0,6 procent.

Boliden meddelade på torsdagsmorgonen att det stoppat vatteninflödet till Taragruvan i Irland, som stängdes i november. Gruv- och smältverksaktien klarade sig bättre än index och stängde på minus 0,5 procent.

Klädjätten H&M backade 1,3 procent. Antalet tillfälligt stängda butiker inom H&M-gruppen på grund av coronapandemin fortsätter öka något även om det rör sig om en klart lägre nivå jämfört med tidigare under året.

Svedbergs lyfte 19 procent efter onsdagskvällens besked om förvärv av det brittiska badrumsbolaget Roper Rhodes, en affär som i ett slag fördubblar Svedbergs omsättning.

Trelleborg gick mot strömmen när aktien var upp 0,8 procent. Industrikoncernen meddelade inför torsdagens kapitalmarknadsdag nya finansiella mål och föreslår även ett aktieåterköpsprogram om 2-3 miljarder kronor per år.

Även Swedencare presenterade nya mål. Djurhälsobolaget har en lista med omkring tio möjliga förvärvskandidater i närtid, men de senaste årens höga affärsaktivitet med ett förvärv per kvartal kommer sannolikt inte att fortsätta, sade vd Håkan Lagerberg till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien stängde på minus 3,2 procent.

Media and Games Invest (MGI) har köpt en minoritetspost motsvarande 8 procent av kapitalet i gamingbolaget Enad Global 7, vars aktie belönades med en uppgång på 9 procent. MGI var i stället ned nära 8 procent.

Medicinteknikbolaget Integrums försäljning sjönk 5 procent under det andra kvartalet, augusti-oktober, i det brutna räkenskapsåret 2021/22. Bolaget pressades av pandemieffekter och aktien var ned 25 procent.

Bland dagens svagaste aktier fortsatte också bostadsplattformen Hemnet ned med 7,5 procent.

Lundin Energy steg 3,6 procent och bland börsens oljeaktier låg även IPC på plus. Oljepriserna hade en ryckig utveckling på torsdagen. De handlades ned markant under eftermiddagen på medieuppgifter om att oljekartellen Opec+ kommer att fortskrida med de planerade produktionsökningarna för januari, men priserna återhämtade sig senare.

Gruvprospekteringsbolaget Beowulf stärktes ytterligare 40 procent. Aktien tog fart uppåt dagen före efter regeringskommentarer om behovet av fler gruvor i Sverige och om att agera i Kallak-frågan.

Fastighetsbolaget Klarabo gjorde på torsdagen debut på Stockholmbörsen. Aktien avslutade handelsdagen kring 49 kronor, ett lyft med 40 procent från teckningskursen som var 35 kronor.


Bild: Stockholmsbörsens OMXS30-index torsdagen den 2 december


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?