1515
BIL: TRUMPS HANDELSKRIG EN ORSAK BAKOM CHIPBRISTER - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Biltillverkare världen över har de senaste veckorna varslat om flaskhalsar i produktionen på grund av brister på chipteknik, en brist som delvis beror på Trumpadministrationens åtgärder mot kinesiska halvledarfabrikanter, enligt en granskning från Reuters.

Tillverkare som Volkswagen, Toyota, Fiat-Chrysler, Ford, Subaru och Nissan är alla drabbade av chipbristen som nu hämmar produktionen.

I åtminstone ett av fallen har bristen berott på USA-sanktioner mot kinesiska bolag. Den kinesiska halvledartillverkaren SMIC sattes i december upp på USA:s lista över sanktionerade bolag, vilket tvingade biltillverkaren att byta till den redan utbudspressade taiwanesiska tillverkaren TSMC, enligt Reuters källor.

Utöver amerikanska regeringens åtgärder mot halvledartillverkare är marknaden för fordonsbolagen en kamp med andra chipberoende industrier såsom den för tillverkning av hemelektronik, skriver Reuters.

Tillverkningsprocessen för chipteknik gör också att halvledarsektorn, som alltså framställer chip, är särskilt skör för hastiga efterfrågeökningar. Produktionen för ett vanligt chip tar omkring 90 dagar och tar således tid att växla upp, enligt Reuters industrikällor.

"Efterfrågan har stigit med omkring 40 procent och inga bolag i den här industrin har 50 procents kapacitet vilande som bara kan kickas igång", sade halvledartillerkaren Globalfoundries chef över fordonschip, Mike Hogan.

Dessutom ledde sanktionerna specifikt riktade mot Huawei till att bolaget började hamstra chip inför det att åtgärderna skulle börja gälla, vilket ytterligare drev upp efterfrågan under 2020.

I den av pandemin utlösta karantänsvåg som sköljt över världen har också efterfrågan på hemelektronik, datorer, spelkonsoler och andra elektronikprodukter ökat markant. Det finns således inte ett tillräckligt totalt utbud, vilket ytterligare bidragit till att bilindustrin hamnat på efterkälken.

"Det är ett schackspel i fyra dimensioner varje dag att säkra chiptillgång så att produktionen kan hållas uppe" sade en inköpsansvarig hos en global fordonstillverkare till nyhetsbyrån.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?