1515
NEW YORK: TERMINER PÅ GRÖNT TROTS SÄMRE ARBETSMARKNADSSTATISTIK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Terminerna för New York-börserna pekade på en öppning i stigande riktning på fredagen. Föregående handelsdag stängde det tekniktunga Nasdaq-indexet över 13.000, vilket innebar en ny rekordhög nivå.

Arbetsmarknadsstatistik vittnade på fredagen om att antalet sysselsatta i USA minskade med 140.000 personer i december, vilket var svagare än analytikernas förväntan om en uppgång på 71.000 personer. November-utfallet reviderades dock upp och arbetslösheten på oförändrade 6,7 procent i december var snäppet ljusare än väntade 6,8 procent.

Klockan 14.45 hade terminen för Dow Jones industriindex stigit 0,4 procent. Terminen för S&P 500 avancerade även den 0,4 procent och Nasdaq 100-terminen var 0,6 procent upp.

I ett uttalande på torsdagskvällen sade Fed-chefen i St Louis, James Bullard, att den amerikanska ekonomin kanske upplever en högre inflation än vad den har sett på ett tag och att ekonomin kan återhämta sig snabbare än vad ekonomer tror. Som ytterligare bränsle till optimisterna har avgående presidenten Donald Trump sagt att övergången för tillträdande president Joe Biden kommer vara bli "lugn". Detta efter att kaos uppstått på onsdagen tidigare i veckan då kongressen stormades av Trumpsupportrar.

Tom Lee, analyschef vid Fundstrat Global Advisors, sade till CNBC inför torsdagens börsstängning att det ses en växande klarhet i Washington och att kapitalet som för tillfället befinner sig på sidlinjen kan leda till stigande aktier framöver, där särskilt cykliska pjäser skulle gynnas. Strategen sade även att aktier kan stå inför "väldigt stora rörelser" de kommande veckorna i samband med att marknadens rädsla avtar.

Bland bolagsnyheter fortsatte Tesla, som nyligen gått om Facebook i marknadsvärde, att handlas upp och inför fredagens öppning stod aktien 4,7 procent högre i förhandeln. På torsdagen steg elbilstillverkarens aktie cirka 8 procent. Riskkapitalföretaget Social Capitals vd och grundare, Chamath Palihapitiya, sade i en intervju med CNBC att Tesla-aktien kan komma att mer än dubblas från nuvarande nivåer. Detta trots att aktien rusade 740 procent under 2020.

Den sydkoreanska biltillverkaren Hyundai har backat från tidigare uttalade uppgifter om att bolaget bedriver samtal med Apple kring utveckling av elbilar och batterier. Enligt det nya uttalandet meddelar Hyundai att det för samtal kring ett sådant samarbete med "potentiella partners", där man inte längre nämner Apple. Inför börsöppning stod Apple-aktien 1,1 procent upp.

Flygplanstillverkaren Boeing sågs något lägre. Bolaget har nått en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet. Boeing ska betala över 2,5 miljarder dollar och erkänna sina felaktigheter kring de två dödskrascherna med modellen 737 Max.

Energikoncernen Chevron har av Piper Sandler fått sin rekommendation uppskruvad till övervikt från tidigare neutral. Aktien klev upp 1,9 procent inför handelsstart.


Noteringar vid 14:45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,38%
Terminen för S&P 500 +0,43%
Terminen för Nasdaq 100 +0,63%
2-åriga USA-räntan -0,0082 till 0,1375%
10-åriga USA-räntan +0,0052 till 1,0881%
Olja, US WTI +1,30% till 51:49 dollar/fat
Olja, Brent +1,47% till 55:18 dollar/fat
EUR/USD +0,0005 till 1:2272

KÄLLA: Infront.


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?