Annons
BÖRSEN: NEDGÅNGEN DÄMPAS I RAPPORTSTYRD HANDEL, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen låg på minus under fredagen, i linje med ledande Europabörser, men nedgången hade dämpats något vid lunchtid. Fredagsmorgonen bjöd på en strid ström av rapportbesked och bland dem fick SCA och Arjo tummen ned på börsen, medan Electrolux handlades upp.

Vid klockan 12.20 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 backat 0,4 procent till 1.960. Aktier för cirka 7,7 miljarder var omsatta på Stockholmsbörsen. Ute i Europa låg tyska DAX-index på minus 0,6 procent och Parisbörsen CAC40 var ned 0,4 procent.

Fastighetsbolaget SBB placerade sig längst ned i storbolagsindex och sjönk 5,2 procent, 0:73 kronor, efter att ha varit en tydlig kursvinnare dagen före i spåren av beskedet om att bilda och knoppa av ett bostadsbolag. SBB handlas utan rätt till månadsutdelning om 0:11 kronor från fredagen.

I bottenskiktet inom storbolagsindex fanns också SCA som handlades ned 4,8 procent. Skogsbolagets ebitda-resultat var marginellt lägre än väntat och pressades under det tredje kvartalet av lägre försäljningspriser på sågade trävaror. Efterfrågan på sågade trävaror har varit svag inom såväl byggvaruhandeln som nybyggnation i de flesta geografier, skrev SCA i kvartalsrapporten.

Likaså rapportaktuella Electrolux handlades i stället upp 2,5 procent. Vitvarubolaget räknar med att det nu inledda åtgärdsprogrammet, som ska ge en positiv resultateffekt netto om 4-5 miljarder kronor 2023, får full effekt under det andra halvåret nästa år, säger vd Jonas Samuelson till Nyhetsbyrån Direkt efter fredagens delårsrapport.

Swedbank hade starkast utveckling av OMXS30-bolagen och stärktes 3,2 procent. Även de andra storbankerna låg på plus vid lunchtid.

Arjos justerade ebitda-resultat i senaste kvartalet var sämre än väntat. Medicinteknikbolaget sänkte sin prognos för organisk tillväxt i år samt har senarelagt sitt justerade ebitda-marginalmål med två år till 2025. Aktien föll 9 procent.

I bottenskiktet inom OMXS30 återfanns också H&M på minus 2,2 procent. HSBC har sänkt sin rekommendation för klädjätten till minska från behåll.

Kontanthanteringsbolaget Loomis klarade sig klart bättre än index och aktien avancerade 8,7 procent, efter att ebita-resultat och organisk tillväxt i fredagsmorgonens kvartalsrapport överträffat förhandstipsen.

"Intäkterna växte inom alla produktområden och i synnerhet för Safepoint som hade en organisk tillväxt på över 20 procent. Vår uppfattning är att vi fortsätter att ta marknadsandelar i USA", skrev vd Aritz Larrea i delårsrapporten.

Även försvarsföretaget Saab gick mot strömmen, aktien var upp drygt 3 procent kring lunch.

Saab anser inte att det har blivit svårare att nå årets mål om en organisk tillväxt på 5 procent, säger vd Micael Johansson till Nyhetsbyrån Direkt efter delårsrapporten, där den organiska tillväxten hittills i år summerade till 1,3 procent. Saabs orderingång i det senaste kvartalet överträffade förväntningarna med 9 procent.

Bland andra rapporterande bolag steg Nordnet 1,9 procent, Hexatronic med 5,6 procent och Scandi Standard klättrade 7,9 procent på börsen.

Butiksinredningsföretaget Itab lyfte 18 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 163 miljoner kronor för det tredje kvartalet (45). IT-företaget Addnode hade ett tredje kvartal som ånyo var ett "rekordkvartal" med både stark organisk tillväxt och förvärvad tillväxt där samtliga divisioner bidrog, skrev vd i rapporten. Addnode-aktien stärktes 8,5 procent.

Likaså rapportaktuella Swedish Match, som är under uppköp av Philip Morris, handlades strax över oförändrad nivå. Aktivistfonden Elliott Investment Management flaggar för att den 24 oktober ha passerat 10-procentsgränsen i Swedish Match, med ett innehav om 10,5 procent av kapital och röster.

Textilåtervinningsföretaget Renewcell sjönk 12 procent till cirka 60 kronor. I den riktade nyemission som bolaget aviserade på torsdagskvällen blev teckningskursen 60 kronor

Forskningsbolaget Lipidor handelsstoppades på First North vid 12-tiden och meddelade strax efter att primära mål i fas 3-studien med läkemedelskandidaten AKP02 vid behandling av psoriasis inte nåtts. Handeln i Lipidor återupptas klockan 12.50.


OMXS30 fredag den 28 oktober

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera