1515
BÖRSEN: ENIRO UPP EFTER SPECRUM ONTE INTÅG, OMXS30 OFÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades likt övriga Europa oregelbundet i den inledande handeln på onsdagen.

Vid klockan 9.35 var Stockholmsbörsens OMXS30-index i princip oförändrat vid 1.893. Aktier för nästan 1,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På Europabörserna var utvecklingen blandad med små rörelser. DAX i Tyskland och CAC40 i Frankrike var båda upp omkring 0,2 procent.

I toppen av omsättningslistan fanns för tredje dagen i rad Astra Zeneca, Evolution och SAS.

Astra Zeneca var upp 0,3 procent. På onsdagsmorgonen kom beskedet att bolagets vaccin mot covid-19 har blivit godkänt för nödanvändning i Storbritannien. De första doserna levereras i dag, onsdag, så att vaccination kan starta tidigt 2021.

Vaccinet är billigare och lättare att hantera än till exempel vaccinet från Pfizer/Biontech, som började att användas i Europa i helgen och skulle därmed kunna skynda på vaccineringen avsevärt.

Astra Zeneca har tidigare meddelat att bolaget inte kommer att göra någon vinst på vaccinet under pandemin och kostnaderna väntas kompenseras av statlig finansiering.

Stamaktien i sök- och annonsbolaget Eniro var upp 13 procent efter att First North-bolaget Spectrum One köpt nästan 189 miljoner preferensaktier av serie A i bolaget för 168 miljoner kronor.

I och med affären, som väntas slutföras under första delen av januari, kommer Spectrum One att bli Eniros största aktieägare med motsvarande 28 procent av aktierna och rösterna.

Xspray Pharma var upp 12,7 procent och hörde till de största vinnarna på onsdagen. Bolaget meddelade på tisdagskvällen att det har erhållit särläkemedelsstatus från den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, för bolagets produktkandidat Hynap-Nilo för behandling av kronisk myeloisk leukemi (KML), vilket är en typ av blodcancer.

Hexpol tappade 1,4 procent på onsdagen. Under tisdagskvällen rapporterades att bolagets vd Georg Brunstam har sålt 55.000 aktier i bolaget till ett värde om cirka 4,9 miljoner kronor. Hans innehav uppgick innan transaktionen till 1 miljon aktier, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Orexo meddelade på morgonen att amerikanska patentverket har beviljat ytterligare ett patent för Zubsolv, för behandling av opioidberoende. Patentet löper fram till september 2032 och stärker ytterligare företagets immateriella rättigheter för Zubsolv i USA, heter det. Aktien steg 6,4 procent på onsdagen.OMXS30 under onsdagen:


imageKälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?