BÖRS: PRIVATSPARARNA FORTSATTE NETTOKÖPA AKTIER I AUGUSTI

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Privatspararnas handelsaktivitet var mycket hög i augusti och de nettoköpte aktier för sjätte månaden i rad, trots signaler om smittspridning som tagit fart igen.

Det framgår av nätmäklarna Nordnets och Avanzas respektive månadsrapporter.

"Marknaden sätter ett stort hopp till att det finns ett vaccin tillgängligt innan årets slut eller i början av nästa, samtidigt som man litar på att centralbankerna fortsätter med sina enorma stimulanser", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Ett av de läkemedelsbolag som har en vaccinkandidat som ligger närmast att ta sig ut på marknaden, Astra Zeneca, hamnade högt upp i spararnas köplista i augusti hos båda nätmäklarna.

Teleoperatören Millicom toppade månadens köplista hos Avanza.

"Millicom med stor verksamhet i Latinamerika har drabbats hårt av pandemin och aktiekursen har nära halverats sedan årsskiftet. Flertalet analytiker menar dock att aktien tappat lite väl mycket och Millicom är en av Stockholmsbörsens mest köprekade bolag", säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Avanza pekar också på att det vanligtvis enbart är svenska aktier på köptoppen men att i augusti tar tre amerikanska bolag, techjättarna Apple, Tesla och Amazon, sig in på listan.

"De amerikanska teknikaktierna tillhör årets absoluta börsvinnare och uppgången för såväl Apple som Tesla fick extra vind i seglen efter att bolagen nyligen aviserade sina aktiesplittar. Även om en aktiesplit i sig inte skapar något värde, gör den aktierna mer tillgängliga för fler investerare vilket brukar leda till en viss positiv kurseffekt. Dock vanligtvis inte lika stor som den 30 respektive 40 procentiga uppgång Apple och Tesla räknat hem på en knapp månad", säger Johanna Kull.

Hos Nordnet var investmentbolaget Investor den mest nettoköpta aktien i augusti, följd av spelutvecklaren Embracer och flygbolaget Norwegian, den senare har tappat 97 procent av sitt värde sedan årets början.

Bland privatspararnas mest nettosålda aktier hos de båda nätmäklarna återfanns i augusti Evolution Gaming, Stillfront, Volvo, Tobii, Autoliv och Elekta.

"Marknaden jublade åt den oväntat starka rapporten från Elekta samtidigt som det pågår strukturförändringar i branschen som Elekta hoppas kunna dra nytta av. Uppgången på 20 procent i augusti får sparare att hämta hem vinsten", säger Frida Bratt.

Enligt Avanzas preliminära statistik gjorde privatspararna totalt 321.400 affärer per dag i augusti, en ökning med 4 procent jämfört med juli och 120 procent fler än i augusti 2019.

Antalet affärer per dag hos Avanza ökade 3 procent i augusti jämfört med juli och motsvarande siffra för Nordnet var 6 procent, enligt Avanzas preliminära statistik.

Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North och är statistik från Nasdaq.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?