1515
LEO VEGAS: SVAG START 2 KV, AKTIEN FALLER 16%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Leo Vegas rapport för det första kvartalet rosade inte marknaden och aktien föll på Stockholmsbörsen. Kvartalet var i stort i linje med analytikernas förväntan, men starten på det andra kvartalet var en besvikelse.

"Sammantaget är rapporten för det första kvartalet något under förväntan, både de rapporterade siffrorna och uppdateringen av starten på det andra kvartalet", skriver Pareto Securities i en snabbkommentar efter rapporten.

Norden och övriga Europa var under analyshusets förväntansbild, medan resten av världen överlevererade, mest troligt på grund av en bra utveckling i Kanada.

Intäkterna, som ökade 8 procent i det gångna kvartalet, var 1 procent under analytikerna i Infronts sammanställnings konsensus och ebitda-resultatet 4 procent under.

Tyskland, där nya regleringar inför kommande omreglering infördes under slutet av förra året, tyngde och bolagets intäkter från marknaden har gått från att utgöra 15 procent av de totala intäkterna i det fjärde kvartalet till 6 procent under det första kvartalet.

"Just nu är det vilda västern i Tyskland som har blivit en gigantisk svart marknad", sade vd Gustaf Hagman på rapportpresentationen och åsyftade bolagets uppskattning att 70-80 procent av marknaden försvunnit till operatörer som inte följer de nya reglerna.

Gustaf Hagman pekade dock på att bolagets strategiska inriktning sedan ett par år tillbaka att diversifiera intäktsströmmarna genom att gå in på nya marknader bidrog till att mildra Tysklandseffekten.

"Jag tycker att det här kvartalet är ett bra exempel på det, där vi tog en enorm smäll i Tyskland medan så många andra marknader som Italien, Spanien och Kanada kompenserar för den effekten", sade vd:n.

Det andra kvartalet har startat med 13 procent lägre intäkter i april och även här är det Tyskland som spökar. Med de tyska intäkterna borträknade var intäkterna i månaden 4 procent högre jämfört med samma månad året innan. Analytikerna i Infronts sammanställning hade inför rapporten en förväntad nedgång för det andra kvartalet på drygt 7 procent.

"Givet påverkan från Tyskland tycker jag att det är en solid start på det andra kvartalet", sade Gustaf Hagman och tillade att "vi måste komma ihåg att april förra året var en väldigt stark månad och det andra kvartalet ett väldigt starkt kvartal."

Vd:n ville inte skina något ljus på hur starten på det andra kvartalet sett ut mellan individuella marknader mer än att alla visat styrka. Han upprepade även budskapet från rapportens vd-ord att Sverige, där de tillfälliga restriktioner som infördes förra året tyngt intäkterna, vänt till tillväxt under mars. Han ville heller inte kommentera hur utvecklingen månad för månad sett ut under det första kvartalets gång.

Aktien inledde rapportdagens handel med en nedgång på drygt 10 procent, men under rapportpresentationen och vid klockan 11 summerade nedgången till 16 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?