BÖRSEN: FÖRSIKTIGT HUMÖR, SECURITAS I TOPP, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gled i samklang med de europeiska börserna nedåt på onsdagen, trots positiva vaccinbesked. Securitas fick draghjälp av höjt bud på rivalen medan Clas Ohlson tyngdes av en rapportbesvikelse.

Vid stängning var OMXS30 ner 0,3 procent till 1.919. Aktier för drygt 21 miljarder hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Pfizer och dess partner Biontech har fått nödanvändningsgodkännande för sitt vaccin mot covid-19 i Storbritannien. Nyheten fick upp Biontechs aktie, men gjorde i övrigt inget större avtryck på börshumöret som alltjämt tycks präglas av försiktighet efter uppgången i november.

Garda har höjt sitt bud på Securitas rival G4S vilket fick säkerhetsbolagets aktie att avancera till toppen av OMXS30 med en uppgång på 1 procent. Bland övriga vinnare fanns Kinnevik och Boliden med uppgångar på 1 procent. Fordonssektorn hade en sämre dag på de europeiska börserna och i Stockholm backade Volvo 1,8 procent. Även Swedish Match och Electrolux tillhörde förlorarna och backade drygt 2 procent.

Clas Ohlson var ner 4,8 procent efter en rapportbesvikelse där rörelseresultatet var under analytikerkårens förväntningar. Finanschef Pär Christiansen uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att han var nöjd med resultatet men konstaterade att det varit svårt att ställa in sig på när en andra coronavåg skulle komma.

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har begärt mer information från forskningsbolaget Camurus licenspartner Braeburn kring registreringsansökan för Brixadi. Beskedet kom efter att FDA nyligen identifierat kvalitetsbrister hos Braeburns kontraktstillverkare av Brixadi i USA. Aktien föll 11,5 procent och var med det sämsta aktie på huvudlistan.

Bolagets vd Fredrik Tiberg sade till Nyhetsbyrån Direkt att beskedet var en överraskning och innebär försening i processen att få ut Brixadi på den amerikanska marknaden.

Ascelia Pharmas kontrastmedelskandidat Mangoral har i en oberoende studie vid Karolinska visats positiva resultat och aktien belönades med en uppgång på 17 procent under, för bolaget, hög omsättning.

Gamingbolaget Enad Global var en av dagens raketer när aktien steg 27 procent efter besked att Firts North-bolaget tecknat avtal om att förvärva Daybreak Game Company för 300 miljoner dollar.

I andra änden av gamingsektor-listan backade Paradox 5,3 procent efter att spelet Empire of Sin, som Paradox är förläggare för, fått ett svalt mottagande av spelkritiker och svaga betyg från spelare.

Millicoms starka marknadsposition och framtidssäkrade tillgångar verkar vara ett vinnande koncept på den latinamerikanska marknaden, menade Handelsbanken Capital Markets som har återupptagit bevakning med en köprekommendation och riktkurs är 435 kronor. Aktien steg 2,6 procent till närmare 347 kronor.

SEB Equities höjde sin rekommendation för nätbanken Avanza till köp från behåll med höjd riktkurs till 215 kronor. Aktien ökade 3,8 procent till drygt 200 kronor.

Besqab presenterade nya finansiella mål, enligt vilka rörelsemarginalen ska uppgå till minst 10 procent, i samband med kapitalmarknadsdagen. Aktien steg 3,2 procent.Diagram: Stockholmbörsen OMXS30 onsdag 2 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?