1515
BÖRSEN: BANKER OCH H&M TYNGER STORBOLAGSINDEX, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Banker och klädbolaget H&M tyngde indexutvecklingen på torsdagen. Den i Kina upptrappade jakten mot H&M:s beslut att ta ställning för Xinjiangs minoritetsbefolkning bidrog till fortsatt säljtryck i aktien.

Strax innan lunchtid på torsdagen stod OMXS30 på nivån 2.176, vilket var 0,4 procent ned från de rekordkänningar som nåddes på onsdagen. Aktier för drygt 7 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Sentimentet tycktes pressat sedan amerikanska index dalat på onsdagskvällen, med särskild tonvikt på fall i techsektorn. Terminerna för USA:s börser letade sig dock uppåt på torsdagen.

Turbulensen kring H&M har tilltagit via kinesiska telefontillverkare som Huawei och Xiaomi, som dragit tillbaka H&M:s från användning i Kina, detta utöver de e-handelsplattformar som omöjliggjort kinesisk konsumtion via nätet. Sökmotorn Baidu har också raderat H&M ur sökresultat och flera karttjänster likaså, enligt Tencents nyhetstjänst QQ News.

Antalet tillfälligt stänga butiker inom H&M-gruppen på grund av coronapandemin fortsätter samtidigt att öka och ligger nu på cirka 1.200 stycken, uppger H&M-gruppens pressavdelning i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Den minskningstrend i antalet stängda butiker som noterades från januari till mitten av mars, från cirka 1.800 till ungefär 900, bröts redan i förra veckan då 1.050 butiker var stängda. Och nu är alltså kring 1.200 stängda. Aktien handlades ned med 2,9 procent till 201:30 kronor. HSBC:s höjda riktkurs för aktien, som Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om under morgonen, bidrog dock med visst stöd för aktien.

Enda aktie än längre söderut än H&M var Handelsbankens, men detta utgjorde en falsk botten med tanke på att utdelning om 4:10 kronor avskildes. Aktien handlades ned med 6:20 kronor till 94:91 kronor. Andra bolag som avskilde utdelning var byggbolaget JM och gruvbolaget Lundin Mining.

Banksektorn var dock tyngd i sin helhet, inte minst Swedbank vars aktie hittades 2,5 procent ned. DNB har sänkt sin rekommendation för Swedbank och Handelsbanken till behåll.

E-sports- och gamingbolaget MTG:s aktie hittades högt efter förvärvet av det Nya Zeeland-baserade gamingbolaget Ninja Kiwi, utvecklare och utgivare av Tower Defense-spel för mobil. Nyemissionen för att finansiera köpet genomfördes med en rabatt på 3 procent jämfört med onsdagens stängningskurs. Aktien steg med omkring 6 procent.

Bioteknikbolaget Isofol Medicals aktie föll kraftigt under måndagen (-20 procent) och tisdagen (-13 procent) efter besked från den oberoende data- och säkerhetskommittén relaterat till Agent-studien i fas 3. På torsdagen rekylerade aktien upp med 10 procent.

Desto längre ned återfanns oljebolaget Enquest 7 procent ned. Rörelseresultat på ebitda-nivå för helåret 2020 redovisades till drygt hälften av 2019 års nivå under morgonen. Även omsättningen var i princip halverad.


Bild: OMXS30 på torsdagen den 25 mars

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?