1515
KINA: STOR RISK H&M-BOJKOTTFENOMENET BLI VÄRRE - KINARÅDGIVARE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns en stor risk för att de bojkottproblem som just nu drabbat H&M i Kina kommer bli värre, säger Consilio Internationalls Kinarådgivare Kristina Sandklef i en intervju med Trading Direkt på fredagen.

"Jag tror tyvärr att det finns en risk att det här är början på en värre eskalering", säger Kristina Sandklef.

Samtidigt är den attityd som projiceras ut i och med att bolag som står upp för mänskliga rättigheter utsätts för propaganda- och bojkottkampanjer skadligt för Kina, menar hon.

"Strax innan nyår skrevs ett investeringsavtal med EU efter sju års förhandlingar. Med den här attityden har det blivit svårt att rösta igenom ett sådant avtal i Europaparlamentet", säger hon.

Kina försvarar sitt agerande i Xinjiang, den provins där minoritetsbefolkningen uigurerna förföljs, övervakas och spärras in i omskolningsläger, med att det är en antiterrorinsats som också ska hjälpa folket till nya moderna jobb. Det är dessa rapporter som lett till att bland annat H&M tagit ställningen att inte längre köpa bomull från regionen.

"Man har kommit på att om vi lär dem kinesiska, lär dem hur den store ledaren tänker så kommer de inte längre känna behov av att vända sig mot Mecka fem gånger om dagen /…/ Man har inte respekt för de kulturella och religiösa särarterna", säger Kristina Sandklef.

Anledningen till att det blev just H&M tror Kristina Sandklef har att göra med att Sverige kan användas som ett test.

"Hur mycket kan man pressa ett land innan man retirerar?" säger Kinarådgivaren.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?