1515
Annons
BÖRSEN: VERKSTAD OCH BILAR GÅR FRAMÅT, OMXS30 +1,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades högre på tisdagen och samtliga sektorer noterades på plus. Bidragande var optimism kring kriget i Ukraina, där företrädare för partnerna på tisdagen var på väg till Turkiet för fortsatta samtal.

Alfa Laval låg långt fram bland storbolagen efter en stororder, medan Hemnet och CTEK backade sedan storägare sålt av aktier.

Omkring klockan 12.15 hade OMXS30 stigit 1,3 procent till 2.154 och aktier för 9,1 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Alfa Laval steg 3,5 procent sedan bolaget fått sin största order någonsin, från bryggeriföretaget Golden Brewery. Ordern avser bryggerisystem och uppskattas till ett värde av 670 miljoner kronor.

Alfa Lavals verkstadskollegor SKF och Electrolux gick starkt och steg 4,5 respektive 5,4 procent. Bland de aktier som gick mot strömmen inom storbolagsindexet fanns kraft- och automationsbolaget ABB och tobaksbolaget Swedish Match, som tappade 1,6 respektive 1,7 procent.

Kanada kommer att välja Lockhead Martins stridsflygplan F-35 i stället för Saabs Jas 39 Gripen i en affär vars värde uppskattas till 19 miljarder dollar. Saab, som sjönk 1,2 procent, sade i en kommentar till CNN att det respekterar beslutet från den kanadensiska regeringen.

Bilar var en av de starkaste sektorerna i Europa och i Stockholm var Volvo Cars en av dagens stora vinnare med en uppgång på 9,7 procent.

CTEK och Hemnet pressades efter att storägare minskat sina innehav i de båda bolagen. CTEK:s näst största ägare Altor sålde närmare 12 procent av de utestående aktierna i batteriladdarleverantören till kursen 120 kronor och CTEK svarade med att backa 5 procent till 124:60 kronor.

I bostadsplattformen Hemnet har General Atlantic sålt 8 miljoner aktier till priset 142 kronor styck. Aktien föll 6,1 procent till 145:05 kronor.

Bättre gick det för Storskogen som steg 9,3 procent efter att serieförvärvaren ingått ett bankfacilitetsavtal om 500 miljoner euro. Avtalet ska användas som en back-up-facilitet och för att öka den finansiella flexibiliteten, heter det.

Priset på olja rörde sig för dagen relativt måttligt men flera av oljebolagen avancerade trots det, däribland Africa Oil som inkasserat utdelning om 100 miljoner dollar från innehavet i Prime Oil and Gas. Aktien steg 5,4 procent.

Stora Enso steg 2,3 procent. Bolaget har inlett en process syftande till att möjliggöra försäljning av fyra produktionsläggningar för papper.

"I linje med Stora Ensos strategi är papper inte ett strategiskt tillväxtområde för koncernen", skriver Stora Enso.

Teknikbolaget Kebni gör en företrädesemission av units som kan tillföra 43,5 miljoner kronor. Teckningsoptionerna i emissionen kan komma att tillföra ytterligare maximalt 32,2 miljoner kronor. Kursen i emissionen har satts till 0:45 kronor och aktien föll 26 procent till 0:61 kronor på First North.

Gruv- och prospekteringsbolaget Eurobattery Minerals har mottagit ytterligare analysresultat från de borrhål som gjordes i fjol inom bolagets spanska Corcelprojekt, men flaggar samtidigt för att covid-19 lett till förseningar. Aktien handlades upp 6,2 procent.OMXX30 tisdagen den 29 mars

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?