1515
Annons
SSAB: FÖRSTA FOSSILFRIA STÅLET NU FÄRDIGT FÖR LEVERANS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SSAB, LKAB och Vattenfalls gemensamma projekt Hybrit tuffar på och nu står det klart att världens första fossilfria stål är färdigt för leverans.

Det uppger SSAB:s vd, Martin Lindqvist, under en presentation på onsdagsförmiddagen.

Det färdigproducerade fossilfria stålet avses levereras till Volvo, uppger SSAB:s Johnny Sjöström, divisionschef för affärsområdet Special Steels under presentationen.

Tidigare under sommaren har SSAB inlett samarbete med såväl AB Volvo som Volvo Cars kring det fossilfria stålet.

Stålet har tillverkats vid SSAB:s anläggning i Oxelösund.

"Till och med Spacex-programmet använder plåt från Oxelösund för att bygga en ramp som håller för deras raketer som ska upp till månen", tillägger Johnny Sjöström.

Gällande efterfrågesituationen nämner SSAB:s vd Martin Lindqvist att det mer handlar om i vilken takt Hybrit lyckas producera materialet, snarare än att det är fråga om det finns intresse från marknadens håll.

"Intresset är större än tillgången", understryker Martin Linqvist.

Det fossilfria stålet uppskattas, åtminstone initialt, säljas till en premie om 20-30 procent jämfört med konventionellt stål. På frågan om vilket pris som behöver tas för stålet för att affären ska nå break-even, då det kommer krävas stora investeringar, svarar Martin Lindqvist att man än så länge inte räknat på det.

Under presentationen deltog även näringsministern Ibrahim Baylan, Jan Moström som är vd och koncernchef på LKAB och Anna Borg, som är vd för Vattenfall.

Hybrit-projektet syftar till att ersätta kokskol, som traditionellt behövs för järnmalmsbaserad ståltillverkning, med fossilfri el och vätgas.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?