1515
HUAWEI: REDO UNDERKASTA SIG EXTRAORDINÄRA SVENSKA KRAV FÖR 5G

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kinesiska telekombolaget Huawei är redo att möta alla myndighetskrav för att få sälja telekomutrustning i operatörernas 5G-upphandling, efter det nu överklagade beslutet om förbud från Post- och telestyrelsen.

Det säger Huaweis Centraleuropa- och Nordenchef, Kenneth Fredriksen, i en intervju med Reuters på måndagen.

"Vi är villiga att underkasta oss extraordinära krav, som att exempelvis sätta upp testanläggningar för utrustning i Sverige, om så önskas", sade Kenneth Fredriksen till nyhetsbyrån.

Efter beslutet från PTS presenterade flera av de operatörer som vunnit tillträde till själva auktionen affärer för telenätsutrustning med både Ericsson och Nokia, som är Huaweis närmaste konkurrenter.

Beslutet från PTS fattades i oktober och innebar att varken Huawei eller ZTE ansågs önskvärda ur säkerhetsperspektiv efter samråd med Försvarsmakten och Säpo, men Huawei överklagade vilket därmed lett till ytterligare försening för 5G-auktionen.

Huawei har förnekat att bolaget utgör en säkerhetsrisk efter anklagelser som i första hand kommit från USA och som fått ett flertal allierade att stänga det kinesiska bolaget ute från framtida nätbyggnation. Storbritannien fattade tidigare i höstas samma beslut som PTS.

Något besked om när saken ska avgöras i fråga om överklagandet har ännu inte fattats.

USA:s sanktioner mot Huawei består av en svartlistning som gjorts mot bakgrund av anklagelser om att bolaget är ett verktyg i kinesiska kommunistpartiets digitala maktambitioner. Dessutom anklagas Huawei för att slå ut konkurrens med statsstöd, för att ha brutit mot sanktioner, för penningtvätt och för att möjliggöra spionage i andra länder för kinesiska regimens räkning.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?