1515
Annons
TESLA: POLIS FÖRVÅNAS ÖVER MUSK-DEMENTI OM AUTOPILOT VID KRASCH

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tesla-vd:n Elon Musks uttalanden om att det förarlösa automatiska styrningssystemet Autopilot inte var orsaken bakom den uppmärksammade dödskraschen i Texas, där ingen person fanns att hitta på bilvrakets förarplats, förvånar polisen.

Texaspolisen har färdigställt order riktade mot Tesla i fråga om att kräva ut säkerhetsdata från dödskraschen efter att Elon Musk uttalat sig om att den automatiska förarassistansen inte varit aktiverad i olyckan, rapporterar Reuters.

"Dataloggar har hittills visat att Autopilot inte varit tillgängligt och att ägaren inte köpt FSD (fullt självkörande-utrustning reds anm)", skrev Elon Musk på Twitter under måndagskvällen.

Men enligt den lokala polisen har vittnen berättat något helt annat – att ägaren till bilen de facto bjudit in passagerare till den ödesdigra bilfärden med intentionen att visa upp fordonets självkörandeförmåga.

"Om han (Elon Musk reds anm) skrivit det på Twitter, att de redan tagit fram datan, så har vi inte fått reda på det. Vi väntar med stort intresse på att få ta del av den", sade polisens talesperson Mark Herman på måndagskvällen.

Kraschen – där en Tesla Model S av 2019 års modell kolliderade med ett träd i en kurva och därefter fattade eld - väckte uppmärksamhet i media under helgen. Två passagerare omkom och kritiken som gör gällande att Tesla överskattar kapaciteten i autopilotsystemet förnyades. Enligt transportsäkerhetsmyndigheten har en sådan överskattning lett till en övertro bland förare.

Elon Musks uttalandena fälldes efter att den lokala polisen uttalat sig om olyckan efter att det föreföll som att inget av dödsoffren i olyckan satt i förarstolen.

"Ingen tycks ha kört fordonet vid kraschtillfället, men utredningen pågår fortsatt", sade den lokala polisens talesperson Mark Herman på måndagen.

Den ena passageraren satt i baksätet och den andra på framsätets passagerarsida vid olyckstillfället.

Teslas aktie var ned med som mest 5,3 procent på måndagen, men kursen handlades upp efter att Elon Musk uttalades sig för att stänga på -3,4 procent. Därefter fortsatte kursen upp ytterligare 1 procent i efterhandeln.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?