1515
Annons
BÖRSEN: NÅGOT NED EFTER SVÄNGIG HANDEL, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen slutade något ned på fredagen trots ett tillfälligt litet lättnadsryck i samband med den amerikanska inflationsdatan för november som åtminstone inte visade värre inflation än befarat. Saab tappade något efter att ha missat Gripen-chansen i Finland.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,4 procent till nivån 2.316. Aktier för 19,4 miljarder kronor bytte ägare via Stockholmsbörsen.

Tobaksbolaget Swedish Match stack ut med en uppgång på 7,2 procent. Demokraterna har dragit tillbaka det förslag till skattehöjningar inom tobaksområdet i USA, som om det infördes i sin ursprungliga form skulle slå hårt mot tobaksfria nikotinprodukter, däribland Swedish Match produkt Zyn.

Svagast i indexet gick kommunikationstjänstebolaget Sinch som sjönk 3,6 procent och mätteknikföretaget Hexagon som tappade 3,2 procent.

Boliden backade 1,6 procent. Gruv- och smältbolaget meddelade att produktionen i den irländska Taragruvan nu delvis har återupptagits efter produktionsstoppet som bedöms tynga kvartalsresultatet med cirka 250 miljoner kronor.

Försvarsföretaget Saab sjönk 1,0 procent. Finlands regering meddelade att landet kommer att köpa stridsflygplan från amerikanska Lockheed Martin, och därmed inte av Saab. Tidigare medieuppgifter om att Finlands försvar rekommenderade Lockheed Martins F-35 fick Saab-aktien att sjunka en handfull procent redan i måndags.

Volvo Cars backade 2,9 procent efter att bilbolaget informerat om att viss forsknings- och utvecklingsdata stulits i ett IT-laga intrång av tredje part i företagets filarkiv. Volvo Cars meddelande även att bolaget tillsammans med Northvolt ska öppna ett gemensamt forsknings- och utvecklingscentrum i Göteborg.

Forskningsbolaget Oncopeptides kommer att hålla tre presentationer kring melflufen under den vetenskapliga blodkongressen American Society of Hematology, ASH, som pågår under december i Atlanta. Aktien steg 7 procent. Aktien har varit extra volatil sedan tillbakadragandet av Pepaxto i USA.

Gamingbolaget Enad Global 7 tappade 15 procent efter att i torsdags ha rusat upp 37 procent.

Aegirbio adderade 21 procent efter att ha varit handelsstoppad en stund. Bolaget har fått sin patentansökan avseende tester för sköldkörtelhormon godkänd av det europeiska patentverket (EPO). Godkännandet följer det tidigare beslut som meddelades i somras.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra tappade 3 procent en delårsrapport med lägre orderingång och rörelseresultat.

Doro-avknoppningen Careium, som består av den tidigare enheten Doro Care, började handlas på fredagen och stod i 32:10 kronor. Affärsvärlden anser att aktien är köpvärd.

Axfood sjönk 2 procent efter att Danske Bank sänkt rekommendationen för dagligvarubolaget till behåll. Bättre gick det för djurhälsoföretaget Vimian, som steg 7 procent, efter att Handelsbanken inlett bevakning med köprekommendation.

Av dagens tre börsnykomlingar var det uppåt för diagnostikbolaget Devyser och fastighetsbolaget Titania på First North som steg 11 respektive 20 procent. Nattaro fick en tyngre start på Spotlight och forskningsbolagets aktie var ned runt 30 procent från teckningskursen.


Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index fredagen den 10 december

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?