1515
Annons
BÖRSEN: NEDGÅNGAR I KORTEN, SKISTAR KOMMIT MED RAPPORT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser på fredagen ut att öppna med backande kurser, och därmed ta rygg på New York-börserna som föll märkbart dagen före. Under morgonen har Skistar bjudit på rapport för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Vidare har det blivit känt att Bilia och Volvo Cars träffat överenskommelse om framtida samarbete.

Vid 8.30-tiden indikerade handeln hos IG Markets en nedgång i börsöppningen på 1,2 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. På kontinenten pekade terminen för tyska DAX ned 1,2 procent medan terminen för franska CAC 40 backade 1 procent.

I USA avslutades torsdagens handel på rött. S&P 500-indexet backade 1,2 procent. Räknat från Stockholmsbörsens stängning summerades nedgången till just 1,2 procent.

På Asien-fronten var börshumöret åt det dystrare hållet under fredagsmorgonen. I Tokyo backade börsen med ett par procent och även i Seoul och Sydney syntes röda siffror. Börserna i Hongkong och Fastlandskina höll stängt på grund av helgdag.

Hemma i Sverige har vinterturismbolaget Skistar bekänt färg. Resultat efter skatt kom in på 80 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021, att jämföra med -101 miljoner kronor för motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet steg till 19 miljoner kronor (-127), och påverkades positivt med 198 miljoner kronor avseende överlåtelser av hotellfastigheter, byggrätter samt indirekt hälftenägda bolag, samtliga genom bolagsöverlåtelser till det redan etablerade joint venture-bolaget Skiab Invest. Bolaget föreslår en utdelning om 1:50 kronor per aktie för helåret 2021 (0:00).

Skistar har ett bokningsläge på +10 procent inför vintersäsongen 2020/21. I jämförelse med vintersäsongen 2018/19 är ökningen +15 procent.

Bilåterförsäljaren Bilia har träffat en principiell överenskommelse med Volvo Car Sverige och Volvo Car Norway om ett framtida samarbete och dess huvudsakliga villkor. I Sverige kommer Bilia fortsatt att vara återförsäljare för nya Volvobilar i storstadsområdena Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås, medan Bilia i Norge kommer att lämna storstadsområdet Oslo. Bakgrunden är att Volvo Cars i november 2020 sade upp återförsäljaravtalet med Bilia.

Nolato bedömer att koncernens sammantagna nettoomsättning för det tredje kvartalet 2021 kommer att uppgå till omkring 3 miljarder kronor med en ebita-marginal i storleksordningen 11 procent.

Nordeas styrelse har beslutat att betala ut en ordinarie utdelning på 0:72 euro per aktie, i enlighet med bemyndigande vid årsstämman 2021. En annan storbank, Swedbank, föreslår en ytterligare ordinarie utdelning för räkenskapsåren 2019 och 2020 på 7:30 kronor per aktie.

På torsdagskvällen meddelade Kindred att det fattat beslutet att tillfälligt upphöra med tjänster till nederländska kunder. Beslutet har fattats mot bakgrund av de senaste policyförändringarna i Nederländerna.

Gamingbolaget Paradox avslutar utvecklingen av ej tillkännagivna projekt, vilket medför en nedskrivning på 135 miljoner kronor, för att fokusera projektportföljen. Nedskrivningen kommer att belasta resultatet före skatt i det tredje kvartalet.

På fredagen är det handelspremiär för eEducation Albert på First North. Teckningskursen på 49 kronor i emissionen värderade bolaget till 600 miljoner kronor. Även Spotlight får ett nytt bolag i form av Genetic Analysis. I diagnostikbolagets fall var teckningskursen 78 norska kronor för unitpaketet om tio aktier och sex teckningsoptioner, motsvarande ett marknadsvärde på 134 miljoner norska kronor.

Handelspremiär är det även för Emilshus och Fastout.


Rekommendationer:

* Danske Bank Markets sänker sin rekommendation för Swedbank till behåll från köp. Riktkursen sänks till 187 från 190 kronor.

* SEB Equities höjer riktkursen för Swedbank till 200 kronor från 190 kronor. Rekommendationen köp upprepas.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera