1515
NOKIA: MARGINALBÄTTRING SPÅS 3 KV, VERIZON I FOKUS - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter att Nokias lönsamhet i det andra kvartalet överraskat positivt väntas det finländska telekombolaget kunna fortsätta marginalförbättringen under det tredje kvartalet, enligt analytikernas snittförväntningar som Infront sammanställt.

Annars står Nokias kommentarer kring risken för förlorade affärer hos storkunden Verizon i fokus. Efter att Samsung i september tecknade kontrakt med den amerikanska operatören har det finländska bolagets kurs pressats rejält.

Flera analytiker har emellertid ansett att kursnedgången varit för stor.

"Nokia handlas till en rabatt, sett till EV/försäljningen, om 45 procent gentemot Ericsson, vilket är överdrivet enligt vår bedömning givet den standardiserade naturen av verksamheten med en liknande storlek på de två bolagen", skrev SEB i en analys den 12 oktober.

ABG Sundal Collier bedömde i sin tur att Verizon-nyheten ökade riskerna men ansåg att potentialen i värderingen av Nokiaaktien kvarstod.

"Vi uppskattar följaktligen att Nokia missar ett kontrakt värt runt 1,2 miljarder dollar eller 1,0 miljarder euro per år med effekt från sent under 2021", skrev ABG Sundal Collier i en analys i september.

En eventuell förlust av affärer hos Verizon har i huvudsak påverkat analytikernas estimat för Nokias försäljning från 2021 och framåt.

För 2020 tror analytikerkåren att Nokia kommer att nå sin helårsprognos, som bolaget höjde i samband med halvårsrapporten. Snittestimatet, enligt Infronts sammanställning av 22 analytikers prognoser, ligger på en justerad rörelsemarginal på 9,5 procent för koncernen för helåret 2020, jämfört med Nokias egen prognos om att koncernens justerade rörelsemarginal blir just 9,5 procent, plus/minus 1,5-procentenhet, under 2020.

Infronts snittestimat för 2021 ligger på en försäljning som växer 2,1 procent till 22,8 miljarder euro med en justerad rörelsemarginal på 10,9 procent.

Tredje kvartalets rörelsemarginal väntas samtidigt stiga till 9,0 procent, från 8,4 procent motsvarande kvartal i fjol och från 8,3 procent under det andra kvartalet. Nokias försäljning väntas sjunka med 4,5 procent till 5,4 miljarder euro under det tredje kvartalet, enligt Infront.

Nokias rapport väntas torsdagen den 29 oktober klockan 7.00. En rapportkonferens hålls samma dag klockan 14.00.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?