1515
Annons
ENERGI: INGET TRYCK I EU FÖR ATT ÄNDRA MARKNADSMODELLEN

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns inget starkt tryck bland EU-länderna för att ändra marknadsmodellen för energipriser.

Det sade Sveriges nye energiminister Khashayar Farmanbar till journalister efter mötet för EU:s energiministrar på torsdagen.

Energiministrarna diskuterade åtgärder mot de höga energipriserna i EU, men inga beslut fattades.

En mindre grupp EU-länder, ledda av Spanien och Frankrike, har lagt fram förslag om ökad politisk styrning över energimarknaden.

Bland annat har Spanien föreslagit att elpriser inte ska sättas efter marginalpriset på naturgas – det sista, dyraste energislaget – utan sättas efter ett genomsnittspris på alla energislag, inklusive billigare förnybara.

"Innan man kastar ut barnet med badvattnet och börjar ändra i marknadsmodellen, som har fungerat väl, så behöver man titta närmare på vilka åtgärderna skulle kunna vara", sade Khashayar Farmanbar.

"Om man börjar förändra en marknad vid en situation, som kan vara kortvarig eller som beror på en specifik händelse, så kan man förvärra läget ytterligare. Än så länge har ingen presenterat en bättre modell", sade han.

Den känsliga frågan om kärnkraft ska klassificeras som hållbar i EU:s taxonomi var inte uppe på mötet.

Men som svar på en fråga sade Khashayar Farmanbar att all fossilfri energi kan räknas in i en mer hållbar riktning.

EU:s energikommissionär Kadri Simson sade att den nuvarande prissättningsmodellen för energi är bäst, enligt en preliminär rapport från Acer, samarbetsorganisationen för ländernas energimyndigheter.

Alternativa prissättningsmodeller medför risker för kostnadseffektivitet, överföring mellan EU-länder och leveranssäkerhet, sade hon.

Men EU behöver öka lagringskapaciteten och förbättra överföringskapaciteten.

Acer ska presentera en slutrapport i april. Organisationen ska fortsätta studera hur slutkonsumenten ska kunna skyddas bättre. Lösningar som flexibla kontrakt och hedging hör till möjligheterna, sade energikommissionären.

I oktober lade kommissionen fram förslag på lämpliga nationella åtgärder för att mildra effekten av höga energipriser, kallat en verktygslåda. Den innehöll främst förslag om bidrag och skattelättnader till drabbade företag och hushåll, särskilt de mest sårbara.

Kadri Simson sade att 20 EU-länder har infört åtgärder eller tillkännagett åtgärder motsvarande ett värde av 3,4 miljarder euro.

När det gäller EU:s handelssystem för utsläppsrätter (ETS) har ingen manipulation av marknaden upptäckts, enligt en rapport från Esma, Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten.

Tidigare under hösten påstod bland annat Tjeckien att manipulation var en orsak till högre priser på utsläppsrätter.

Prisvolatiliteten på rätter var jämförbar med oljepriser och mindre än naturgaspriser, sade Esma.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?